Zasmakuj w Polsce19 maja 2014

jadlo

Gęste sosy i kiszonki, wieprzowina, drób i dziczyzna. Grzyby i zioła. To jedne z podstawowych smaków kuchni polskiej. W tym numerze to właśnie Polska i polskość jest tematem przewodnim, stąd przedstawiamy wspaniałe potrawy, których składniki z Polską są ściśle związane.

Babka ziemniaczana z sosem myśliwskim nie byłaby tak wspaniała, gdyby nie bogactwo polskich lasów i puszcz obfitujących w grzyby oraz dziczyznę. Carpaccio z buraka – wykwintna przekąska , gdyby nie jej główny bohater – burak, z którego upraw Polska słynie –mogłaby wydawać się daniem włoskim ale jest jednak bardzo polska. Kaczka pieczona z farszem z wątróbek z kolei to podróż do wyrafinowanych smaków kuchni staropolskiej i tradycji sięgającej blisko 1000 lat. Przepisy te pochodzą z wyjątkowej książki kucharskiej „Posmakuj Świata”, która zawiera ponad 50 przepisów z 17 krajów świata. Ich autorami się pasjonaci gotowania, którzy na co dzień pracują w firmie Polpharma.

Carpaccio z buraków z owczym serem
Składniki: 3 średniej wielkości buraki, kostka miękkiego sera owczego, natka pietruszki, 1 łyżka stołowa płatków migdałów. Sos: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka stołowa octu balsamicznego, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie (140 minut): Sos: Wymieszaj ze sobą ocet balsamiczny, oliwę, drobno pokrojony czosnek, sól i pieprz do smaku. Danie: Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 45 minut. Po wyjęciu poczekaj aż ostygną, obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki. Ułóż plasterki na płaskim półmisku. Polej buraki przygotowanym sosem i wstaw je na godzinę do lodówki. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe na złoty kolor, tak aby się nie przypaliły. Po godzinie wyjmij buraki z lodówki, posyp drobno pokruszonym serem owczym, uprażonymi migdałami i drobno posiekaną natką pietruszki. Carpaccio można także podać na świeżych liściach szpinaku.

Kaczka pieczona nadziewana
Składniki: cała kaczka oskubana i wypatroszona (ok. 2 kg), 500 g wątróbek kurzych, 3 jaja, 15 g bułki tartej, 2 pęczki natki pietruszki, 1 łyżeczka miodu + 25 ml sosu sojowego, 2 łyżki stołowe suszonego majeranku, 1 łyżka stołowa suszonego tymianku, 30 g masła, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie (150 minut): Umyj i osusz oskubaną i wypatroszoną kaczkę. Natrzyj mięso z zewnątrz miodem zmieszanym z sosem sojowym i posyp majerankiem oraz tymiankiem. Od wewnątrz natrzyj kaczkę solą, pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem. Gotuj we wrzącej wodzie wątróbki kurze przez 2-3 minuty, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę, a żółtka utrzyj z masłem. Posiekaj drobno pietruszkę. Wymieszaj wątróbki z ubitym białkiem, żółtkiem oraz masłem. Na koniec dodaj tartą bułkę, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Nadziej kaczkę gotowym farszem. Zepnij wykałaczkami i ewentualnie dodatkowo bawełnianą nicią. Wyłóż kaczkę na brytfannę i piecz w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku przez 120-140 minut na najniższym poziomie. Kiedy z kaczki wytopi się trochę tłuszczu, polej ją wodą (100 ml), a potem co 15-20 minut polewaj wytopionym tłuszczem.

Babka ziemniaczana z sosem myśliwskim
Ta potrawa to niezwykłe połączenie aromatycznych pieczonych ziemniaków, połączonych ze smażoną cebulą z boczkiem oraz ziołami. Podaje się ją z klarownym, aromatycznym, pachnącym grzybami oraz przesiąkniętym aromatem dziczyzny sosem. Połączenie to daje niezapomnianą wycieczkę do czasów wspaniałych polowań i późniejszych biesiad.
Składniki: 2 kg ziemniaków, 1,5 kg szynki z dzika lub sarny (można zastąpić szynką wieprzową), 500 g surowego boczku wędzonego, 4 cebule, 4 jaja, 250 ml słodkiej śmietanki 18%, 6-7 grzybów i suszonych śliwek, 3 ogórki kiszone, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku.
Przygotowanie (120 minut): Utrzyj ziemniaki na drobnych oczkach. Pokrój w kostkę boczek i 3 cebule i podsmaż je na gorącym oleju. Wymieszaj ziemniaki z boczkiem i cebulą, dodaj jaja i przypraw solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku i tymianku. Masę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. i piecz od 1,5 do 2 godzin. W międzyczasie pokrój mięso w kostkę, dodaj wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i majeranek. Posiekaj ostatnią cebulę i razem z mięsem podsmaż na patelni do momentu, aż lekko zacznie się przypalać. Następnie zalej mięso czerwonym winem i uzupełniaj wodą, tak aby było cały czas przykryte. Dodaj suszone śliwki, grzyby oraz pokrojone drobno ogórki. Całość duś ok. 60 minut, aż mięso stanie się miękkie. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj słodką śmietankę, aby sos zgęstniał. Ukrój porcję ziemniaczanej babki i polej ją gotowym sosem.

autorka: Marta Gawrylik, redaktor „Farmacji Praktycznej”

***

KONKURS!

Jeśli gotowanie jest Twoją pasją i chcesz podzielić się przepisem kuchni farmaceutycznej, prześlij go w terminie od 15.05 do 16.06.2014 r. na adres:

przepis@farmacjapraktyczna.pl

Jury konkursu wybierze najciekawsze przepisy, które zostaną opublikowane na łamach „Farmacji Praktycznej”, a ich autorzy otrzymają 1 ze 100 wyjątkowych książek kucharskich „Posmakuj Świata”, wydanych przez firmę Polpharma.

Prześlij dalej