Jeśli już tyć, to z przyjemnością…19 maja 2014

swieta

Typowe wielkanocne dania niestety nie są dietetyczne. W naszej rodzinie przygotowujemy tak dużo potraw, że choćby kosztowanie wszystkiego sprawia, że trudno wstaje się od stołu.

Moja lubiąca kucharzyć rodzina, pomna wieloletnich doświadczeń, skupia się na śniadaniu. Po kilkugodzinnym posiłku nikt nie ma siły na zjedzenie sutego obiadu, a tym bardziej kolacji. Na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetów, aromatycznych mięs, własnoręcznie upieczonego razowego chleba i oczywiście jaj na milion sposobów. Do pasztetów i wędlin serwujemy sos tatarski i chrzanowy (polecam utarty chrzan z bitą śmietaną) oraz mocną ćwikłę. Same pieczemy mięsa, karkówkę długo marynowaną w ziołach i solance oraz niełatwy w przygotowaniu schab. Jednak co roku staramy się urozmaicić wielkanocne menu i wprowadzić choć jedno nowe danie. W ubiegłym roku zrobiłam pasztet z łososia, który zrobię też w tym roku, ponieważ został entuzjastycznie przyjęty przez moją rodzinę.

Sos tatarski
Składniki: litrowy słoik ogórków marynowanych (niedużych), litrowy słoik pieczarek marynowanych, 2 duże cebule, 2 łyżki musztardy sarebskiej, 250 ml gęstej kwaśnej śmietany, duży słoik majonezu dekoracyjnego, sól, cukier, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Składniki drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, delikatnie mieszając.

Pieczony schab
Składniki: duży kawałek schabu bez kości. Marynata: 5-6 liści laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki tymianku, 2 łyżki majeranku, główka czosnku (pokrojony wraz z łupinkami), 5-6 łyżek soli, woda.
Przygotowanie: Schab umieścić w garnku i zalać marynatą (marynata musi pokryć mięso). Marynować 24 godziny, po czym wyjąć mięso z marynaty, zagotować ją i wówczas włożyć do niej schab. Gotować pod przykryciem od 1 do 1,5 godziny. Zostawić mięso w marynacie do wystygnięcia. Przed podaniem pieczeń kroić w cieniutkie plastry.

Pasztet z łososia
Składniki: 1 kg łososia, kostka masła, czarny pieprz, sól do smaku, pół butelki białego wina, 1 łyżeczka octu balsamicznego, kurkuma, 3 lub 4 bataty (słodkie ziemniaki), 3 jajka.
Przygotowanie: Bataty ugotować ze skórką. Pozostawić do przestygnięcia. W dużym garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać łososia i wlać białe wino, dodać kurkumę, posolić i gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Wyjąć łososia i gotując długo na małym ogniu bez przykrycia, zagęścić sos. Można dodać odrobinę sosu rybnego, aby zaostrzyć smak. Z ostudzonego łososia delikatnie zdjąć skórę i usunąć ości (można też robić pasztet z oskórowanych filetów), dokładnie rozgnieść widelcem, dodać zredukowany sos, żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać ostudzone i rozgniecione słodkie ziemniaki i ponownie wymieszać, aż cała masa się połączy. Doprawić mielonym czarnym pieprzem oraz octem balsamicznym. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do masy rybnej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Piec w 180-190 st. C przez ok. godzinę. Pozostawić w foremce do całkowitego ostygnięcia. Podawać z sosem chrzanowym lub tatarskim.

autor: mgr farm. Barbarab Misiewicz-Jagielak, Redaktor Merytoryczna „Farmacji Praktycznej”

Prześlij dalej