Ziołowe mieszanki – naturalna recepta na zaparcia7 listopada 2013

ziolowe-mieszanki-naturalna-recepta-na-zaparcia

Problem z zaparciami pojawia się w wyniku zaburzenia naturalnego rytmu pracy organizmu i spowolnienia perystaltyki jelit. Pomocne w takiej sytuacji mogą być substancje naturalne, między innymi mieszanki ziołowe.

O zaparciu mówimy wówczas, gdy pacjent oddaje stolec raz na trzy dni lub rzadziej, a jego oddawanie jest utrudnione i możliwe jedynie przy silnym wspomaganiu pracą mięśni brzucha. Najczęstsze przyczyny zaparć to:

  • Przyczyny czynnościowe: m.in. ubogobłonnikowa, niedrażniąca dieta, przyjmowanie zbyt małej ilości płynów, brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia.
  • Zaparcia spowodowane lekami, takimi jak np.: opioidy, leki na biegunkę, leki alkalizujące, uspokajające, psychotropowe, diuretyki, preparaty żelaza.
  • Choroby układu pokarmowego: zwężenia, uchyłkowatość jelit, zespół jelita drażliwego, przepukliny, guzy jelita grubego, choroba Hirschsprunga.
  • Inne schorzenia, np.: endokrynologiczne, hiperkalcemia, hipokaliemia, mocznica, amyloidoza, porażenia.

Najczęstszymi objawami dodatkowymi występującymi przy zaparciach są: złe samopoczucie, uczucie pełności, utrata apetytu, ucisk w jamie brzusznej, ból brzucha, wzdęcia. W przypadku uporczywych zaparć konieczna jest konsultacja lekarska (szczególnie ważne jest wykluczenie nowotworu).

Co możemy podpowiedzieć pacjentowi w przypadku problemów z zaparciem?

  1. Wypijanie szklanki soku owocowego na czczo po przebudzeniu.
  2. Spożywanie odpowiednich śniadań, które wyregulują metabolizm i poprawią perystaltykę jelit. Proponowany posiłek to chleb pełnoziarnisty, kawa i 2 łyżeczki siemienia lnianego (całe bądź mielone) lub otręby pszenne (uprzednio rozmoczone). Można je dodać np. do jogurtu, ale można także zjeść bezpośrednio z łyżeczki.
  3. Zwiększenie aktywności fizycznej (najlepiej codziennie ok. 20 minut – wystarczy np. energiczny spacer).
  4. Pozostałe posiłki dnia opieramy na diecie bogatej w błonnik (jarzyny, owoce, nasiona, chleb pełnoziarnisty, jogurty, biały ser).
  5. Ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów: minimum 2 litry dziennie.
  6. Jeśli takie postępowanie nie przyniesie efektów, po kolacji również zalecamy pacjentowi przyjmowanie 2 łyżeczek siemienia lnianego lub otrębów pszennych z odpowiednią ilością płynów.

Ważne: należy uczulić pacjenta, że nadużywanie leków przeczyszczających prowadzi do utraty elektrolitów i wody, a także do efektu „błędnego koła”, które musi zostać przerwane. Długotrwałe i nieuzasadnione używanie środków przeczyszczających może prowadzić do zaburzeń wchłaniania wielu składników pokarmowych i do groźnych stanów chorobowych. Pomocne może być zastosowanie metod naturalnych z użyciem ziół.

Prześlij dalej