Wirusy wpływają na cukrzycę typu 1?27 listopada 2013

wirusy-wplywaja-na-cukrzyce-typu-1

Zanik komórek trzustki może być wywołany przez różne czynniki zewnętrzne, przykładowo wirusy, białka mleka krowiego czy środki konserwujące. Te pierwsze znajdują się pod czujnym okiem naukowców już od dwóch dekad

 

Wiadomo, że istnieją wirusy, które niszczą komórki trzustki u zwierząt, czego następstwem jest upośledzenie produkcji insuliny i rozwój cukrzycy. U ludzi wciąż trwają próby wskazania konkretnego szczepu odpowiedzialnego za podobne działania.

Fińscy naukowcy przyjrzeli się więc ponad stu różnym szczepom wirusów i wyłonili pięć, które mogą być przyczyną cukrzycy u ludzi. „Zidentyfikowaliśmy jeden szczep, który niesie ze sobą najwyższe ryzyko zachorowania” – mówi profesor Heikki Hyöty z Uniwersytetu w Tampere i wskazuje na grupę B wirusów Coxsackie (CBV).

Badanie kliniczne VirDiab obejmowało 250 pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 1 oraz tak samo liczną grupę osób zdrowych. Odnotowano, że przeciwciała przeciwko CBV występowały przede wszystkim w grupie osób chorych, co wskazuje na związek pomiędzy wirusem CBV a rozwojem cukrzycy. Zidentyfikowanie wirusa CBV jako czynnika patogennego jest bardzo ważnym osiągnięciem naukowym. Do tej pory nie istnieje żaden sposób zapobiegania cukrzycy typu 1.

Skuteczna szczepionka stanowiłaby dobry środek profilaktyczny. „Szczepionka mogłaby również chronić przed innymi szczepami enterowirusów i tym samym dać lepszy efekt” – dodaje profesor Hyöty.
Prototyp szczepionki został już opracowany i przetestowany na zwierzętach. „Wiemy, że szczepionka jest skuteczna u myszy” – potwierdza profesor Hyöty. Naukowcy zaznaczają jednak, że dopiero przeprowadzenie testów na ludziach umożliwi pełne wnioskowanie.

 

źródło: Biotechnologia.pl

Prześlij dalej