Masło orzechowe w diagnostyce Alzheimera?25 listopada 2013

maslo-orzechowe-w-diagnostyce-alzheimera_

Diagnozowanie choroby Alzheimera, a szczególnie jej wczesnych etapów, nastręcza dziś lekarzom wiele kłopotów. W dużej mierze opiera się ono na wywiadzie, sprawdzeniu objawów, czasami analizie zdjęć mózgu za pomocą tomografii czy rezonansu, ale też na wykluczeniu innych potencjalnych schorzeń

 

Nic więc dziwnego, że wielu naukowców poszukuje alternatywnych i szybkich metod, dzięki którym można by rozpoznać Alzheimera.

Dość oryginalny sposób zaproponowali na łamach „Journal of Neurological Sciences” badacze z Instytutu Mózgu McKnighta w Gainsville. Specjalizujący się w neurologii dr Kenneth Heilman oraz jego doktorantka Jennifer Stamps poprosili grupę 94 osób (u osiemnastu wcześniej rozpoznano chorobę Alzheimera we wczesnym stadium) o wąchanie próbek masła orzechowego.

Celem eksperymentu było zmierzenie, jak szybko dana osoba zgłasza, że czuje już charakterystyczny zapach. Chorzy wyczuwali go później niż osoby zdrowe.

„To, że w przebiegu choroby Alzheimera dochodzi do uszkodzenia węchu, wiadomo od dawna” – mówi dr David Knopman, neurolog ze słynnej amerykańskiej kliniki Mayo. Podkreśla też, że zmysł węchu słabnie wraz z wiekiem i może być to spowodowane wieloma innymi schorzeniami.

 

źródło: Gazeta Wyborcza

Prześlij dalej