Ziołowe mieszanki – naturalny sposób na zdrowe serce1 października 2013

ziolowe-mieszanki-naturalny-sposob-na-zdrowe-serce

Choroby serca i układu krwionośnego to problem zdrowotny o potencjalnie poważnych konsekwencjach. Dlatego ważna jest profilaktyka. Dbanie o właściwy poziom cholesterolu we krwi oraz stan serca i naczyń krwionośnych ułatwią odpowiednio dobrane mieszanki ziołowe oraz witaminy i składniki mineralne.

Choroby układu krążenia, a w tym serca, to główna przyczyna problemów zdrowotnych w Polsce. Pamiętajmy, że wielu problemów związanych z układem krążenia możemy uniknąć dbając o swoje serce i prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Profilaktyka ma ogromne znaczenie, bo tryb życia jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia chorób serca. Najczęstsze problemy to: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa oraz zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Na rozwój chorób serca wpływają między innymi: uwarunkowania genetyczne, wiek, płeć, a także niezdrowy tryb życia. Może je powodować nadwaga, palenie papierosów, niezdrowa i wysokokaloryczna dieta bogata w składniki wysokoprzetworzone.

W profilaktyce najistotniejszą rolę przypisuje się zdrowemu stylowi życia, którego znaczenie określa się na 80 proc. Istotne jest dbanie o dietę, tak aby obniżała ona poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższała dobrego (HDL). Niezwykle ważnym elementem profilaktyki jest regularna aktywność fizyczna o średniej intensywności. Pamiętajmy, że wiele dolegliwości związanych z sercem nie świadczy o poważnej chorobie, a często są one jedynie świadectwem jego złej kondycji lub przemęczenia. Aby poprawić stan serca możemy skorzystać z mieszanek ziołowych z dodatkiem niezbędnych mikroelementów i witamin.

Owoc głogu (Fructus crataegi)

Nazywany „walerianą serca” – już w XVII wieku poznano jego lecznicze działanie w zaburzeniach układu krążenia. Zawiera heterozydy flawonoidowe (kwercetyna, witeksyna i inne), związki trójterpenowe, purynowe, aminy, garbniki, pektyny, związki mineralne, prowitaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C, kwasy organiczne, cukry. Posiada działanie rozszerzające naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Owoc kolendry (Fructus coriandri)

Zawiera olejki lotne (borneol, cymen, geraniol, umbeliferon i inne), związki białkowe i olej tłusty. Obserwowane jest działanie obniżające poziom cholesterolu.

Resweratrol

Organiczny związek chemiczny, polifenolowa pochodna stilbenu.

Najwięcej resweratrolu zawierają winogrona, głównie ich skórka. Jest jednym ze składników czerwonego wina. Zmniejsza ryzyko wystąpienia incydentów niedokrwiennych serca, zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Chroni także śródbłonek naczyń krwionośnych i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.

Dodatkowo hamuje agregację płytek krwi i utlenianie LDL. Resweratrol wykazuje także działanie przeciwzapalne.

Monakolina K

K-cząsteczka identyczna z lowastatyną, bierze udział w blokowaniu endogennej syntezy cholesterolu w wątrobie.

Suplementy diety zawierające czerwone drożdże z ryżu są polecane w celu wykorzystania ich właściwości stabilizujących i normalizujących poziom cholesterolu we krwi. Na podstawie wyników badań EFSA (European Food Safety Authority) wydała oświadczenie z informacją, że istnieje naukowe uzasadnienie przyjmowania ekstraktu z fermentowanego ryżu. Dzienna dawka ok. 10 mg monakoliny K ma pozytywny wpływ na stężenie cholesterolu LDL u osób z hipercholesterolemią.

Witamina B1 (tiamina)

Tiamina – pochodna pirymidyny i tiazolu. Jej czynną postacią jest połączenie pirofosforanu tiaminy (kokarboksylazy) i ATP. W przypadku suplementacji jest ona dobrze wchłaniana i odkładana między innymi w sercu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii oraz obrzęków kończyn spowodowanych nieprawidłowym krążeniem krwi.

Witamina B2 (ryboflawina)

Jej niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych. Uczestniczy także w przemianach związków tłuszczowych we krwi.

Witamina B6 (pirydoksyna)

Jej postać aktywna – ester z kwasem fosforowym – wchodzi w skład grup prostetycznych wielu enzymów uczestniczących w syntezie między innymi hemoglobiny oraz bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi oraz prawidłową pracę mięśnia sercowego.

Niedobór pirydoksyny wpływa również na poziom stanów zapalnych występujących w organizmie, także tych związanych z układem krążenia. Pirydoksyna ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.

Witamina B12 (cyjanokobolamina)

Ma ważny udział w przemianach kwasu foliowego w organizmie, prawidłowym wchłanianiu żelaza. Poprawia także pracę  mięśnia sercowego. Obniża we krwipoziom homocysteiny, która jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zmian miażdżycowych. Do objawów niedoboru witaminy B12 należy m.in. niedokrwistość.

Magnez

Jest określany mianem „pierwiastka życia”, reguluje wiele procesów życiowych. Jest np. niezbędnym czynnikiem prawidłowej pracy serca. Niedobór magnezu może powodować zaburzenia pracy serca, takie jak np. arytmia, duszności spowodowane czynnikami kardiologicznymi.

Wchłanianie magnezu ułatwia witamina B6.

Prześlij dalej