Pyszne jesienne gotowanie29 października 2013

pyszne-jesienne-gotowanie-2

Drodzy Farmaceuci! Za oknami widzimy złotą jesień, wraz z którą pojawiły się na targach między innymi cudownie pachnące grzyby i dojrzałe dynie. Zaczynamy chętniej sięgać po sycące i ciepłe posiłki. Na chłodne wieczory chciałabym zaproponować lekką, rozgrzewającą zupę z dyni z dodatkiem świeżego imbiru, a na danie główne risotto po polsku z pęczaku z kurkami i smażoną rybą.

 

pyszne-jesienne-gotowanie

Risotto po polsku z rybą smażoną

Składniki (na 4 porcje): szklanka pęczaku • dwie białe końcówki pora • 30 dkg kurek • 3 łyżki świeżo posiekanej natki • 4 łyżki masła • śmietana 30 proc. • 4 filety ryby (łosoś, dorsz, sandacz) • 1 cytryna • sól • pieprz czarny świeżo mielony • listki świeżej mięty • pół paczki płatków z migdałów.

Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy i skrapiamy cytryną. Po 30 min myjemy, solimy, obtaczamy w mące i płatkach migdałowych, smażymy. Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem, przybieramy listkami świeżej mięty. Potem należy zagotować pęczak (jedna objętość kaszy, dwie objętości wody), a następnie włożyć go do piekarnika (na 30 do 40 min).

Na patelni smażymy na maśle pokrojonego w kostkę pora, na drugiej patelni przez 10 min smażymy kurki. Wyciągamy kaszę z piekarnika (powinna być miękka, ale sprężysta), dodajemy przesmażone pory i kurki, trzy łyżki śmietany, trzy łyżki zielonej pokrojonej pietruszki. Wszystko delikatnie mieszamy, solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i zapiekamy w piekarniku 5 min. Podajemy z rybą.

 

pyszne-jesienne-gotowanie-1

Zupa z dyni ze świeżym imbirem

Składniki (4 porcje): • 1,5 l wywaru drobiowego • 1,5 kg dyni pomarańczowej • 1 cukrowa cebula • 3 łyżki masła • 2 bułki pszenne do grzanek • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru bez skórki • pieprz czarny świeżo mielony • sól;

Przygotowanie:

Cebulę wraz z masłem podsmażamy na patelni, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostki dynię (pozbawioną nasion). Smażymy do uzyskania lekko miękkich kostek dyni. W garnku podgrzewamy wywar drobiowy, do którego dodajemy smażoną dynię wraz z cebulą, gotujemy od 30 do 40 min. Zawartość miksujemy. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę startego imbiru, bułkę pszenną kroimy w kostkę i smażymy na maśle, tak aby powstały złote grzanki. Zupę podajemy z grzankami i pietruszką.

 

aleksandra-dulna-moje-pyszne-gotowanie Aleksandra DulnaPasjonatka pysznego gotowania. Od dzieciństwa zafascynowana ciekawą i smaczną kuchnią opartą na tradycjach rodzinnych. Jak przyznaje, podstawą jej potraw są składniki najwyższej jakości. 

 

 

Prześlij dalej