Przetworzone mięso nie jest obojętne dla zdrowia20 września 2013

-przetworzone-mieso-nie-jest-obojetne-dla-zdrowia

Jadłospis bogaty w przetworzone mięso zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, zwłaszcza z powodu chorób serca i raka – wykazały szeroko zakrojone badania, które publikuje internetowe wydanie pisma „BMC Medicine”

 

Po przeanalizowaniu wyników badań, naukowcy wyliczyli, że dieta bogata w przetworzone mięso (jak szynka, boczek, kiełbaski) istotnie zwiększała ryzyko zgonu z różnych przyczyn, a głównie z powodu raka i chorób układu krążenia. Ryzyko to rosło o 18 proc. wraz ze wzrostem spożycia przetworzonego mięsa o 50 g dziennie. Według badaczy, zmniejszenie spożycia przetworzonego mięsa w badanej populacji do mniej niż 20 g dziennie zapobiegłoby ponad 3 proc. zgonów. Nie stwierdzono natomiast, by dieta bogata w mięso drobiowe wpływała na wzrost ryzyka zgonu.

Analiza dotyczy blisko 450 tys. kobiet i mężczyzn z 10 krajów Europy, w tym Francji, Włoch, Hiszpanii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Grecji, Niemiec, Szwecji, Danii i Norwegii. Przeprowadzono ją w ramach europejskiego badania pt. „European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)”.

Okazało się, że ryzyko przedwczesnego zgonu z powodu raka i choroby układu sercowo-naczyniowego rosło wraz z ilością przetworzonego mięsa w diecie – komentuje współautorka badań, prof. Sabine Rohrmann z Uniwersytetu w Zurichu.

 

źródło: Serwis Nauka w Polsce

Prześlij dalej