Kuchnia farmaceutyczna: Zamknięcie sezonu27 września 2013

kuchnia-farmaceutyczna-zamkniecie-sezonu-2

Drodzy Farmaceuci! Sezon na maliny jeszcze trwa, więc zachęcamy do korzystania z tych wartościowych i niskokalorycznych owoców, póki jeszcze są na straganach. Proponujemy także odchudzoną wersję tradycyjnych kotletów mielonych, czyli kotleciki z fetą.

Zamiast tradycyjnych mielonych (300 kcal)…

Kotleciki mielone z fetą (250 kcal)

kuchnia-farmaceutyczna-zamkniecie-sezonu

Składniki (kotlety):

  • 200 g mielonej chudej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 jajko
  • 200 g fety
  • sól i pieprz
  • oliwa do posmarowania.

Sałatka:

  • 200 g szpinaku
  • 6 pomidorków cherry
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Siekamy szalotkę i czosnek. Obrywamy liście tymianku. Fetę kroimy w kostkę. Przyprawiamy mięso ziołami, solą i pierzem, dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kotleciki, nadziewając je kostkami fety. Smarujemy je dokładnie oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 15 min. Przygotowujemy sałatkę.

Prażymy pestki słonecznika na suchej patelni. Pomidorki kroimy na pół. Przygotowujemy dressing z oliwy, octu balsamicznego, cukru, soli i pieprzu. Umyte i osuszone liście szpinaku mieszamy z pomidorkami i pestkami słonecznika. Polewamy sosem.

Zamiast sernika (350 kcal)…

Sernik z sosem malinowym (200 kcal)

kuchnia-farmaceutyczna-zamkniecie-sezonu-1

Składniki (sernik):

  • 800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii.

Sos malinowy:

  • 500 g malin
  • 2 łyżki miodu
  • odrobina octu balsamicznego.

Przygotowanie:

Rozkrajamy laskę wanilii, wyjmujemy z niej ziarenka i dodajemy do twarogu. Dodajemy cukier i miksujemy. Stale miksując, dodajemy kolejno po jednym jajku. Wykładamy formę papierem do pieczenia i wlewamy masę serową. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Gdy będzie już rozgrzany, stawiamy w nim na głębokiej blasze formę z sernikiem. Na blachę wlewamy wrzątek, zamykamy piekarnik i pieczemy 60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go, pozostawiamy w nim ciasto na kolejne 15 min.

Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i odczekujemy kolejne 15 min. Wyjmujemy sernik z piekarnika i nie wyciągając go z formy studzimy. Gdy jest już chłodny, wstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Przygotowujemy sos malinowy. Maliny oraz miód przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny puszczą sok. Dodajemy odrobinę octu balsamicznego i całość przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Zimny sernik podajemy z ciepłym sosem.

 

kuchnia-farmaceutyczna-wiosenne-przebudzenie Olga Kwiecińska, Agata Ziemnicka
Prowadzące program „Szczypta smaku” nadawanego w TVN Style w soboty i niedziele ok. 11.

Prześlij dalej