Jak ważny jest smak leku dla małego dziecka?5 czerwca 2013

jak-wazny-jest-smak-leku-dla-malego-dziecka

Jak smak syropów i innych roztworów doustnych leków wpływa na przyjmowanie ich przez małe dzieci?

Problem smakowych walorów leku, który lekarzowi leczącemu dorosłych może wydawać się mało ważny, w przypadku leczenia dzieci jest jednym z istotniejszych elementów optymalizacji leczenia.

Nie zawsze gorzki smak

Większość substancji czynnych w lekach ma gorzki lub drażniący smak, którego dzieci (ale również dorośli) w naturalny sposób unikają. Zwykle nieprzyjemny smak jest maskowany poprzez zamykanie substancji czynnej w tabletkach lub kapsułkach. Jednak tabletki są formą odpowiednią dla osób dorosłych i starszych dzieci. Małe dzieci z reguły nie potrafią połykać tabletek i formą leków przystosowaną dla nich są syropy, zawiesiny oraz krople.

Nieodpowiedni smak, zapach lub konsystencja leku mogą spowodować, że małe dziecko lek wypluje lub zwymiotuje, co znacząco zmniejszy jego działanie. Dlatego jednym z wymogów dopuszczenia leku do stosowania u dzieci, jest jego odpowiedni smak.

Słodki jest najlepszy?

Poprawianie smaku leków dla dzieci polega przede wszystkim na dodawaniu do nich substancji słodzących. Jest to związane z odbieraniem przez dzieci smaków. W pierwszych latach swojego życia preferują one smak słodki (w mniejszym stopniu słony i kwaśny).

Ta preferencja smaku słodkiego jest charakterystyczna dla całego dzieciństwa i zmienia się dopiero w okresie dojrzewania. Cukier nie może być jednak dodawany w dużych ilościach, ponieważ lek będzie wtedy zbyt smaczny, co może prowadzić do nadmiernej konsumpcji. Poza tym, spożywanie dużej ilości cukru powoduje zwiększone ryzyko wystąpienia próchnicy zębów.

Dlatego do leków przeznaczonych do stosowania u dzieci dodaje się substancje poprawiające nie tylko smak, ale także poprawiające zapach. Działają one poprzez receptory węchowe jamy nosa. W połączeniu z receptorami smakowymi odpowiadają za ogólne odbieranie przez dziecko leku jako smacznego.

Smaki syropów

W oparciu o tę wiedzę producenci leków, oprócz substancji słodzących, wykorzystują do poprawienia smaku leków naturalne i bardzo lubiane przez dzieci aromaty. Dobrze przyjmowane przez małych pacjentów są smaki owoców: truskawek, malin, wiśni, cytryn, pomarańczy, bananów czy wieloowocowe smaki np. taki jaki zapewnia aromat tutti-frutti. Dobrze tolerowane są także aromaty ziół (rumianku, mięty), wanilii, czekolady, miodu, czy mniej naturalny, ale także bardzo popularny smak gumy do żucia. Ważne jest poznanie przez lekarza lub farmaceutę indywidualnych upodobań małego pacjenta.

Pozwala to na wybór leku o atrakcyjnym dla konkretnego dziecka smaku. Taki lek będzie chętnie przyjmowany, a co za tym idzie, zwiększy się prawdopodobieństwo, że zalecana dawka leku zostanie prawidłowo przyjęta.

 

 

Prześlij dalej