Moje pyszne gotowanie: chłodnik i gołąbki27 czerwca 2013

moje-pyszne-gotowanie-chlodnik-i-golabki-2

Drodzy Farmaceuci! Wraz z tak długo oczekiwanym latem mamy szansę rozwinąć nasze możliwości w prawdziwej polskiej kuchni. Uroku letniej kuchni dodadzą nasze wspaniałe warzywa. Moja dzisiejsza propozycja to botwinka i gołąbki w nowej odsłonie. Zachęcam do wypróbowania zamieszczonych przeze mnie propozycji.

 

moje-pyszne-gotowanie-chlodnik-i-golabki

Chłodnik

Składniki: włoszczyzna; kawałek mięsa na rosół; pęczek botwinki; szklanka kwaśnej śmietany; 150 ml kefiru; pęczek rzodkiewki, 1 zielony ogórek; pęczek szczypiorku; 1 jajko.

Przygotowanie:

Do 0,5 litra wody dodajemy mięso cielęce i włoszczyznę. Gotujemy wywar rosołowy na małym ogniu, dołączamy umytą i pokrojoną botwinę. Solimy, dodajemy kilka kropel cytryny i łyżkę cukru.

Tak powstały wywar studzimy, wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Potem łączymy z kefirem i śmietaną (kwaśną). Następnie chłodzimy w lodówce, kroimy rzodkiewkę, ogórka, szczypior i jajko na twardo. Na końcu dodajemy do chłodnej zupy.

 

moje-pyszne-gotowanie-chlodnik-i-golabki-1

Gołąbki w nowej odsłonie

Składniki (na 4 porcje): jedna młoda kapusta na gołąbki; szklanka sypkiej kaszy gryczanej; 60 dkg mięsa wieprzowego mielonego (łopatka, karkówka lub szynka); pęczek koperku; pęczek zielonej pietruszki; szklanka kaszy pęczak (gruby); biała część pora; pół kilograma grzybów (mrożone prawdziwki lub podgrzybki ewentualnie pieczarki); pieprz grubo mielony; ziele angielskie; liść laurowy.

Przygotowanie:

Gotujemy szklankę kaszy gryczanej i dwie szklanki wody. Potem kaszę prażymy w piekarniku przez 1 godzinę.

Po uprażeniu dodajemy przesmażoną białą część pora, przesmażone i pokrojone w kostkę grzyby plus pęczek pokrojonej zielonej pietruszki i świeży pieprz.

Kapustę zaparzamy (od momentu zagotowania gotujemy liście 5-7 min.) następnie ją studzimy.

Farsz zawijamy w liście. Potem podsmażamy gołąbki na maśle. Następnie wkładamy do garnka i dusimy w rozgrzanym piekarniku około 1 godziny. Dodajemy pomidory lub koncentrat pomidorowy i śmietanę do powstałego sosu.

 

aleksandra-dulna-moje-pyszne-gotowanie Aleksandra Dulna Pasjonatka pysznego gotowania. Od dzieciństwa zafascynowana ciekawą i smaczną kuchnią opartą na tradycjach rodzinnych. Jak przyznaje, podstawą jej potraw są składniki najwyższej jakości. 

 

 

Prześlij dalej