Kuchnia farmaceutyczna: Nowalijki w roli głównej13 czerwca 2013

kuchnia-farmaceutyczna-nowalijki-w-roli-glownej

Drodzy Farmaceuci! Na straganach na dobre zagościła już wiosna, zachęcamy więc do korzystania z jej darów. O tej porze roku dobrze sprawdzą się na przykład dania z rabarbaru. Roślina ta jest niskokaloryczna, zawiera witaminę C, błonnik oraz potas. Do dań wytrawnych polecamy za to botwinkę, czyli młode liście buraka ćwikłowego.

Wytrawna tarta z botwinką i wędzonym łososiem

Ciasto: 200 g drobno mielonej mąki pełnoziarnistej, 100 g zimnego masła, 1 ugotowane żółtko jajka, skórka z 1 cytryny, 6 łyżek mleka, sól i pieprz.

Farsz: 300 g filetów łososia bez skóry, 300 g liści i łodyg botwinki, 3 jajka, 1/2 szklanki mleka, skórka z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny, oliwa, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz.

Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto. Masło kroimy w kostkę. Ugotowane żółtko jajka ucieramy z solą i pieprzem. Mąkę siekamy za pomocą długiego noża razem z pokrojonym masłem i startą skórką z cytryny. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko a potem szybko i krótko zagniatamy. Kulę gotowego ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Z ciasta rozwałkowujemy okrąg pasujący do formy. Za pomocą widelca robimy w cieście dziurki. Formę wstawiamy na 15 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, następnie wstawiamy do niego formę z ciastem i pieczemy przez 12-15 minut aż ciasto się zezłoci. Robimy farsz. Filety z łososia kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania.

Robimy farsz z botwinki. Myjemy i suszymy botwinkę. Łodygi kroimy na małe kawałki, liście rwiemy na duże.  Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią pokrojone łodygi. Smażymy przez 1-2 minuty, dodajemy liście i blanszujemy je. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy skórkę z cytryny. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wykładamy połowę botwinki na podpieczoną tartę, kładziemy na niej łososia, przykrywamy drugą warstwą botwinki i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 30 minut.

 

kuchnia-farmaceutyczna-nowalijki-w-roli-glownej

Zapiekany rabarbar pod kruszonką z migdałów

Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru, sok i skórka z 1 pomarańczy, 3 czubate łyżki miodu, 1 laska wanilii.

Kruszonka: 1 szklanka otrąb owsianych, 1 szklanka mielonych migdałów, 0,25 szklanki cukru trzcinowego, 50 g masła.

Przygotowanie:

Oczyszczony rabarbar kroimy na duże kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy miód, nasionka z laski wanilii, skórkę i sok z pomarańczy.

Gotujemy na małym ogniu aż rabarbar trochę zmięknie. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W dużej misce mieszamy mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło.

Formę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy otrębami owsianymi. Zapełniamy formę duszonym rabarbarem do 1/3 wysokości. Na wierzchu rozkładamy kruszonkę i lekko dociskamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.

 

kuchnia-farmaceutyczna-wiosenne-przebudzenie Olga Kwiecińska, Agata Ziemnicka
Prowadzące program „Szczypta smaku” nadawany w TVN Style w każdą sobotę ok. 12.45 

 

Prześlij dalej