Kuchnia farmaceutyczna: Wiosenne przebudzenie10 maja 2013

kuchnia-farmaceutyczna-wiosenne-przebudzenie-3

Drodzy Farmaceuci! Mimo że, świat budzi się do życia, nam często o tej porze roku doskwierają senność i zmęczenie. Aby poczuć się lepiej i poprawić formę warto zastosować odpowiednią dietę. Taką, w której nie zabraknie warzyw i owoców – tak rzadko jedzonych zimą, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów roślinnych. Nie należy też zapominać o odpowiedniej ilości białka będącego nieodzowną częścią każdego zrównoważonego posiłku.

 

kuchnia-farmaceutyczna-wiosenne-przebudzenie-2

Sałatka ze szpinaku z serem feta i prażonymi pestkami słonecznika

Składniki (na 4 porcje): 200 g greckiej fety, 250 g młodego szpinaku, 1 garść prażonych pestek słonecznika, 8 łyżek oliwy, 4 łyżki słodkiego i gęstego octu balsamicznego, 0,5 łyżeczki musztardy, sól i pieprz;

Przygotowanie:

Fetę pokroić w kostkę. Do miski włożyć umyty i osuszony szpinak. Potem dodać pokrojony ser i uprażone nasiona słonecznika.

Przygotować dresing. Wymieszać oliwę, ocet balsamiczny i musztardę. Dresing doprawić cukrem, solą i pieprzem a następnie zamieszać. Polać sałatę dresingiem i wymieszać. Podajemy natychmiast, najlepiej z kromką pełnoziarnistego chleba.

 

kuchnia-farmaceutyczna-wiosenne-przebudzenie-1

Grillowana kanapka z piersią kurczaka

Składniki (na 4 porcje): 4 kromki pełnoziarnistego chleba, kilka listków cykorii, 2 pojedyncze piersi kurczaka, 2 łyżki oliwy, 6 gałązek tymianku, skórka z jednej cytryny, sól i pieprz;

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę – wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, oberwane listki z gałązek tymianku. Dodać sól i pieprz.

Marynatą posmarować mięso kurczaka i odstawić na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Zamarynowane mięso kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

Kromki chleba ugrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Gotowego kurczaka pokroić w plasterki, rozłożyć na chlebie z listkami cykorii.

 

kuchnia-farmaceutyczna-wiosenne-przebudzenie Olga Kwiecińska, Agata Ziemnicka
Prowadzące program „Szczypta smaku” nadawany w TVN Style w każdą sobotę ok. 12.45 

 

 

Prześlij dalej