Moje pyszne gotowanie: Przepisy na Wielkanoc28 marca 2013

moje-pyszne-gotowanie-przepisy-na-wielkanoc

Pięknie przygotowane śniadanie wielkanocne to marzenie każdej gospodyni. Powinno zaskoczyć doskonałym smakiem i efektownym wyglądem. Należy rozpocząć je zupą – moja propozycja to barszcz chrzanowy. A na zakończenie obowiązkowo coś słodkiego – tutaj chcę zachęcić Państwa do upieczenia pysznego świątecznego sernika. Życzę Państwu radosnych świąt obfitujących we wspaniałe kulinarne odkrycia – może znajdą się wśród nich moje propozycje.

 

moje-pyszne-gotowanie-przepisy-na-wielkanoc-1

Wielkanocny barszcz chrzanowy

Składniki (na 4 porcje)3/4 kg kości schabowych świeżych, 4 białe kiełbasy, dwie kiełbasy wyborcze lub inne z tego gatunku, pęczek włoszczyzny bez kapusty, 3 liście laurowe, 5-7 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, cukier do smaku, 2 małe lub jeden duży słoik chrzanu (bez dodatków typu majonez, śmietana – jak najczystsza jego postać);

Przygotowanie:

2,5 l wody plus kości schabowe i włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe gotować na małym ogniu ok. 2 godz., tak aby wywar był klarowny. Następnie dołożyć białą i ciemną kiełbasę, gotując jeszcze godzinę. Po ugotowaniu wyjąć mięso, kiełbasy i włoszczyznę, do wywaru dodać chrzan, sól, pieprz i odrobinę cukru wedle uznania.

Podawać z pieczystym mięsem, kiełbasami i jajkiem ugotowanym na twardo. Można dodać niewielką ilość słodkiej śmietany minimum 18%.

 

moje-pyszne-gotowanie-przepisy-na-wielkanoc-2

Sernik świąteczny

Składniki (tortownica o średnicy ok. 25 cm): 1,2 kg twarogu do zmielenia (sitko do maku), 12 jaj, 250 ml śmietany kremówki 36%, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, szklanka cukru, skórka z jednej cytryny i sok 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka roztopionego masła, rodzynki, papier do pieczenia;

Przygotowanie:

Do zmielonego twarogu dodać utarte żółtka z cukrem, wymieszać mikserem, dodać roztopione, letnie masło i 1 budyń. Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno i odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli i cukru, tak aby po odwróceniu naczynia nie wypadły. Kontynuując, nie używamy miksera tylko drewnianej łyżki lub dłoni do połączenia masy serowej z jajkami, ubitą śmietaną i ubitymi białkami, skórką i sokiem z cytryny i osuszonymi rodzynkami, które były wcześniej namoczone.

Do nagrzanego piekarnika (ok. 100 st. C) wkładamy sernik zwiększając temp. do 180 st. C na ok. 20 minut (pozostały czas pieczenia, tj. ok. 1 godz. – w 160 st. C). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

aleksandra-dulna-moje-pyszne-gotowanie Aleksandra DulnaPasjonatka pysznego gotowania. Od dzieciństwa zafascynowana ciekawą i smaczną kuchnią opartą na tradycjach rodzinnych. Jak przyznaje, podstawą jej potraw są składniki najwyższej jakości. 

 

 

Prześlij dalej