Aleksandra Dulna: Moje pyszne gotowanie7 marca 2013

aleksandra-dulna-moje-pyszne-gotowanie-3

Drodzy Farmaceuci! Uwielbiam tworzyć nowe smaki na bazie starych przepisów. Dlatego proponuję Państwu przygotowanie znanej każdemu zupy pomidorowej w nowej, odświeżonej wersji. Druga propozycja to nowoczesne, a zarazem proste w wykonaniu danie o wyszukanym  smaku, które każdy z Państwa może bez problemu wykonaćw swojej kuchni, czerpiąc przy tym radość z tworzenia wykwintnych i zdrowych posiłków.

 

aleksandra-dulna-moje-pyszne-gotowanie-2

Pyszna zupa pomidorowa

Składniki (na 4 porcje)2 udka z kurczaka bez skóry, pół pęczka włoszczyzny, pół cebuli przypalonej na gazie, świeży lubczyk, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, śmietana, pół pęczka zielonej pietruszki, 1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym, sól i pieprz.

Kluski lane: 3 żółtka, pół kubka mąki tortowej, 4 łyżki gorącej wody (tak aby ciasto było konsystencji kwaśnej śmietany).

Przygotowanie:

Udka gotować w 2 l wody ok. 45 min. na wolnym ogniu, następnie dodać włoszczyznę, pół przypieczonej cebuli, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i pieprz.

Po ugotowaniu odcedzić warzywa i mięso. Blenderem zmiksować pomidory, wylać na patelnię z odrobiną masła i zeszklonej połowy posiekanej cebuli. Do czystego wywaru wlać zmiksowane pomidory.

Na gotującą zupę położyć kluski lane. Podawać ze śmietaną (jeżeli śmietana jest kwaśna, należy dodać szczyptę soli, żeby się nie zważyła) i zieloną pietruszką. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

aleksandra-dulna-moje-pyszne-gotowanie-1

Makaron z łososiem w białym winnym sosie

Składniki (4 porcje): 1,5 gniazda makaronu (gruba wstążka) na osobę, 60 dkg świeżego łososia, pół świeżego ogórka, 100 ml śmietany 36-proc., 50 ml białego wina, 1 limonka, sól, pieprz, świeża mięta, pół dojrzałego granatu, masło do smażenia;

Przygotowanie (ok. 3,5 godziny):

Ugotować makaron al dente. Na rozgrzaną patelnię z masłem dodać pokrojonego w kwadraty 3 x 3 cm łososia bez skóry, smażyć krótko (3-5 min.), tak aby łosoś nie był surowy i zdjąć go z patelni.

Na tłuszcz, który pozostał na patelni, wlać wino i redukować je ok. 6-8 min., następnie dodać śmietanę i poczekać aż zgęstnieje. Dodać skórkę i sok z połowy limonki, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać lekko posolonego i popieprzonego łososia.

Osobno na patelni podsmażyć pokrojonego w zapałki świeżego ogórka ze skórką (ok. 3-5 min.). Obrać owoc granatu do luźnych pestek. Całość doprawić grubo mielonym pieprzem i listkami mięty.

 

aleksandra-dulna-moje-pyszne-gotowanie Aleksandra Dulna Pasjonatka pysznego gotowania. Od dzieciństwa zafascynowana ciekawą i smaczną kuchnią opartą na tradycjach rodzinnych. Jak przyznaje, podstawą jej potraw są składniki najwyższej jakości. 

 

 

 

Prześlij dalej