Przysmaki Karola Okrasy – dania z dynią17 grudnia 2012

przysmaki-karola-okrasy-dania-z-dynia

Tym razem dynia w roli głównej – wspaniały, choć wciąż mocno niedoceniany jesienny gigant ogrodowy. Spożywającym go daje młodość, urodę i zdrowie. To nieprzebrana skarbnica witamin, błonnika i mikroelementów. A podobno także doskonały afrodyzjak…

Oto moje przepisy na smaczne dania z dynią:

Poledwica_wolowa_z_musem_dyniowym

Polędwica wołowa z musem dyniowym

Składniki1 oczyszczona polędwica wołowa, sól, pieprz czarny kruszony, 150 g marynowanej dyni, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 50 ml oliwy;

Przygotowanie (ok. 2 godzin): Polędwicę marynujemy w soli, pieprzu i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w temp. 70 st. C przez ok. 1,5-2 godz. Następnie schładzamy ją i porcjujemy. Dynię miksujemy z pozostałymi składnikami.

Na uzyskanym musie układamy plastry polędwicy.

 

Zupa_dyniowa_z_wędzonym_kurczakiem

Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

Składniki (na 5 porcji): 400 g świeżej bądź mrożonej dyni, 50 g czerwonej soczewicy, 100 g pomidorów pelati, 100 g wędzonego kurczaka, 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku, 100 ml słodkiej śmietanki 18%, sól, pieprz, oliwa, 2,5 l wywaru drobiowego.;

Przygotowanie (ok. 30 minut): Soczewicę przesmażamy z posiekaną cebulą, dynią i czosnkiem, aż zrobi się szklista. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy pomidory i chwilę podgotowujemy.

Miksujemy wszystko na gładką, jednolitą masę i zagotowujemy. Dodajemy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojonego wędzonego kurczaka i posiekany szczypior z dymki.

Można do smaku dodać ser mascarpone lub pleśniowy i wszystko razem zmiksować.

 

Krokiety_z_sandaczem_i_kasza_jeczmienna

Krokiety z farszem z sandacza i kaszą jęczmienną

Składniki (na 5 porcji): 250 g mięsa z sandacza bez skóry i ości (można zastąpić pstrągiem lub szczupakiem), 1 białko jaja, 50 ml zimnej słodkiej śmietanki 30%, sól, pieprz, 200 g musu z sandacza, 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, 10 zielonych naleśników (2 jajka, mąka, 100 g bułki tartej, wymieszanej z otrębami owsianymi, natka pietruszki),

Zimny sos dyniowy: 100 g upieczonej dyni, 1 łyżeczka musztardy, pół łyżeczki miodu naturalnego, 1 cytryna, 150 ml oliwy z oliwek , ząbek czosnku, sól, pieprz , 1 czuszka;

Przygotowanie (ok. 2,5 godziny): Dwa jaja mieszamy z 200 ml mleka i 100 ml wody. Szafran zaparzamy w białym wytrawnym winie i studzimy.

Mieszamy wszystko z jajami i mlekiem. Dodajemy ok. 200 g mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Aby uzyskać zielone naleśniki do ciasta dodajemy zmiksowaną w blenderze natkę pietruszki.

Dobrze schłodzone mięso siekamy drobno i miksujemy w blenderze na gładką masę, dodajemy białko jaja, miksujemy. Na koniec dolewamy słodką śmietankę i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Naleśniki smarujemy równo na całej powierzchni warstwą musu wymieszanego z kaszą jęczmienną. Zwijamy w rulon i panierujemy w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i dopiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C przez ok. 5. minut.

Miód, musztardę i sok z cytryny miksujemy z dynią doprawioną czosnkiem. Dolewamy powoli oliwę, cały czas miksując. Doprawiamy drobno posiekaną czuszką. Odstawiamy na 10 min., aby sos się przegryzł. W przypadku zbyt gęstej konsystencji dolewamy odrobinę białego wytrawnego wina. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Karol Okrasa Karol Okrasa Znany kucharz, gospodarz programu telewizyjnego „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, szef restauracji „Platter by Karol Okrasa” w Warszawie, która w ubiegłym roku została dwukrotnie wyróżniona – w kategorii najlepsza restauracja hotelowa, w konkursie POLAND 100 BEST Restaurants oraz w przewodniku Michelin. W listopadzie ub.r. wyróżniony odznaką honorową BENE MERITO przez Ministra Spraw Zagranicznych, za propagowanie kuchni polskiej w kraju i za granicą.

Prześlij dalej