Len – roślina miesiąca19 grudnia 2012

len-roslina-miesiaca

Len to roślina lecznicza. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane, jak i olej lniany. Kleik z nasion jest środkiem osłaniającym błony śluzowe żołądka i jelit – zalecany szczególnie przy nieżytach żołądka i jelit (gastritis, enteritis), zespole drażliwego jelita oraz chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicy

Len to roślina dobrze znana w Polsce, uprawiana i wykorzystywana od stuleci, ale nadal ceniona jako źródło oleju i włókna. Surowiec farmaceutyczny to wysuszone nasiona, które zawierają 30-45% oleju, 20-25% białka, lignany oraz 6-10% śluzowych polisacharydów.

Polisacharydy są zbudowane z kwasu galakturonowego, galaktozy, ksylozy i ramnozy i mają zdolność wiązania wody. Według FPVI wskaźnik pęcznienia tego surowca powinien wynosić co najmniej 3,5. Siemię lniane (Semen Lini Flax) jest surowcem wykorzystywanym w terapii chorób układu pokarmowego, głównie jako środek osłaniający przewód pokarmowy, ale również jako środek przeczyszczający. Jego działanie przeczyszczające znane jest doskonale z doświadczeń medycyny ludowej i domowej.

 

Inne zastosowania

Nasiona lnu były w ostatnich latach dość intensywnie badane. Nie tylko ze względu na rosnącą popularność oleju lnianego, ale na możliwości nowych zastosowań terapeutycznych błonnika pokarmowego. Lignany mają działanie przeciwmiażdżycowe, bowiem zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. W badaniach zastosowano napój ze zmiksowanych nasion oraz chleb z nasionami lnu, co spowodowało obniżenie poziomu cholesterolu (napój: 12-15%, chleb: 7-9%) w surowicy krwi oraz zwiększone wydalanie tłuszczu; efekt był zależny od spożywanych jednocześnie pokarmów.

Pozytywne efekty w postaci zmniejszenia hiperglikemii poposiłkowej po zastosowaniu tego błonnika wykazano u osób z cukrzycą. Należy jednak kontrolować poziom glukozy, aby nie okazał się zbyt niski.

 

Dostarczanie rozpuszczalnego błonnika, który pęcznieje w żołądku, powoduje zmniejszenie apetytu (Apetite, 2012). Zmielone, odtłuszczone nasiona lnu mogą być korzystnie działającym dodatkiem do diety dla osób chcących zmniejszyć wagę.

 

Ważne!

Nasiona lnu muszą być przyjmowane z dużą ilością wody. Połknięcie suchych nasion spowoduje zaparcie. Nie należy jednocześnie brać leków, ponieważ śluzowe polisacharydy opóźniają ich wchłanianie.

 

Kleik z nasion

Do sporządzenia maceratu lub kleiku używa się 5-10 g nasion namoczonych w 150 ml wody o temperaturze pokojowej, a po upływie 0,5-1 godziny przecedzamy przez sitko.

 

Nasiona na przeczyszczenie

Łyżka stołowa całych lub zgniecionych nasion na szklankę wody, popijana kolejną szklanką wody – 3 razy dziennie, powoduje wypróżnienie po 18-24 godzinach. Wskazania do stosowania siemienia w tej postaci to zaparcia nawykowe oraz powodowane niedostatecznym spożyciem błonnika. Optymalny czas kuracji: 2-3 dni.

 


LEN MIELONY – Ekonomiczny Duo pack

200 + 200 g GRATIS

len_mielony_mod Len mielony Herbapolu Lublin produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanej odmiany lnu złocistego, bogatego w błonnik oraz substancje śluzowe, które powlekają przewód pokarmowy.Len mielony:

  • wpływa korzystnie na pracę żołądka i regularną pracę jelit,
  • ułatwia trawienie,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, powodując uczucie
  • sytości i zmniejszając apetyt.

Podwójnie odolejony, o obniżonej wartości energetycznej. Łatwo przyswajalny, do natychmiastowego spożycia. Wysoka zawartość błonnika.

Producent: Herbapol Lublin S.A., ul. Diamentowa 25, 20-471 Lublin

 

 

Prześlij dalej