Przysmaki Karola Okrasy – dania z burakami19 listopada 2012

przysmaki-karola-okrasy-dania-z-burakami

Choć dostępny przez cały rok, najchętniej stosowany jest w kuchni w okresie jesienno-zimowym. Trochę zapomniany i niedoceniany.

A szkoda, bo burak ma wiele zalet. Prócz tych najistotniejszych w kuchni – smakowych, działa również profilaktycznie i leczniczo na nasz organizm. Zwiększa jego odporność za sprawą betaniny, działa pobudzająco, ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu, a zawarta w nim witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek. Stąd też zalecany jest przy anemiach i nerwicach.

Oto moje przepisy na smaczne dania z burakami:

salatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem, glazurowanymi buraczkami i sosem jogurtowym z serem pleśniowym

Składniki4 piersi z kurczaka, 2 czerwone buraki, 1 łyżeczka miodu, 4 jaja przepiórcze, 200 g kolorowej sałaty, 200 ml naturalnego jogurtu, 20 g niebieskiego sera pleśniowego, 1 ząbek czosnku, 1 cytryna, 3 suszone pomidory, natka pietruszki, pieprz ziołowy, laska cynamonu;

Przygotowanie (ok. 2 godzin): Kurczaka doprawiamy pieprzem ziołowym iodziny. Obieramy i kroimy w grubą kostkę lub wycinamy drążarką małe kulki.

Miód rozpuszczamy na patelni, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz laskę cynamonu. Układamy buraczki i chwile podsmażamy. Jaja gotujemy 3 minuty we wrzącej wodzie i obieramy ze skorupek. Jogurt miksujemy z czosnkiem, serem, suszonymi pomidorami, sokiem z cytryny i łyżeczką miodu.

Dodajemy pół łyżeczki musztardy i posiekaną natkę pietruszki. Pierś podajemy z sałatą, buraczkami, jajami i polewamy sosem.

 

krem-z-buraka-pieczonego

Krem z pieczonych buraków

Składniki: 1 kg czerwonych buraków, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 gałązka rozmarynu, 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, sól i pierz, 3 l wywaru jarzynowego;

Przygotowanie (ok. 1,5 godziny): Buraki pieczemy w piekarniku, po czym obieramy i kroimy w drobne kawałki. Zalewamy wywarem, zagotowujemy, a następnie miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem.

 

salatka-z-poledwiczki

Sałatka z podwędzanej polędwiczki i glazurowanych buraków

Składniki (na 5 porcji): 800 g wieprzowych polędwiczek, 150 g trocin do wędzenia, 4 ząbki czosnku w łupinach, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 3 czerwone buraki, 200 g mrożonych wiśni, 2 łyżki cukru, 3 plastry imbiru, 1 limonka, 2 łyżeczki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz, oliwa;

Przygotowanie (ok. 2,5 godziny): Polędwiczki czyścimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wędzimy na trocinach, czosnku i suszonym tymianku, po czym obsmażamy na patelni i dopiekamy w piekarniku na różowo. Buraki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku w temp. 160 st. C, przez ok. 2 godziny. Następnie je obieramy i kroimy w cząstki. Cukier upalamy na karmel, dodajemy imbir, wino i odparowujemy do 1/3 objętości. Dorzucamy wiśnie, gotujemy, mieszamy z masłem i dusimy ok. 2 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy sokiem i skórką z limonki.
Podajemy polędwiczki z ciepłymi burakami.

 

Karol Okrasa Karol OkrasaZnany kucharz, gospodarz programu telewizyjnego „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, szef restauracji „Platter by Karol Okrasa” w Warszawie, która w ubiegłym roku została dwukrotnie wyróżniona – w kategorii najlepsza restauracja hotelowa, w konkursie POLAND 100 BEST Restaurants oraz w przewodniku Michelin. W listopadzie ub.r. wyróżniony odznaką honorową BENE MERITO przez Ministra Spraw Zagranicznych, za propagowanie kuchni polskiej w kraju i za granicą.

Prześlij dalej