Przysmaki Karola Okrasy – dania z czosnkiem10 września 2012

przysmaki-karola-okrasy-dania-z-czosnkiem

Jest niekwestionowanym królem kulinariów. Doceniany szczególnie za swe niezwykłe właściwości lecznicze, mniej lubiany za ostry smak i intensywny zapach. Nie sposób jednak obejść się w kuchni bez czosnku.

Oto moje przepisy na smaczne dania z czosnkiem:

rosbef

Rostbef z masłem ziołowym i pieczonymi ziemniakami

Składniki (na 4 porcje): 800 g rostbefu wołowego, 12 młodych ziemniaków, 3 gałązki tymianku, 2 łyżki masła, 4 ząbki czosnku, 1 cebula dymka, 100 ml wytrawnego czerwonego wina, pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz.

Przygotowanie: Plastry rostbefu dopraw pieprzem i solą i odstaw na 5 minut. Młode ziemniaki układaj w naczyniu żaroodpornym z gałązkami tymianku i plastrami z dwóch ząbków czosnku. Piecz pod przykryciem w temp. 170 st. C przez ok. 1 godzinę.

Masło wyjmij z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Dokładnie je roztrzep trzepaczką na puszystą masę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zagotuj z czerwonym winem. Poczekaj aż wino prawie całkowicie odparuje. Dodaj do niego zioła prowansalskie. Odcedź i ostudź, a następnie połącz z miękkim ubitym masłem. Zawiń w rulon w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny, by stężało.

Rostbef obsmaż na patelni na brązowy kolor. Podawaj z ziołowym masłem i upieczonymi ziemniakami. Można dodać ugotowane na parze warzywa.

 

zupa

Przecierana zupa rybna z pomidorami i sosem czosnkowym

Składniki (na 4 porcje): 2 kg ości rybnych i gorszych filetów, 3 cebule, 2 czerwone papryki, 2 selery korzeniowe, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 cytryna, sól i pieprz;

Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 filety anchovies, 1 łyżeczka posiekanego kopru, 2 łyżeczki majonezu.

Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, warzywa obierz i rozdrobnij. Przesmaż wszystko na oliwie na złoty kolor, dodaj słodką i ostrą paprykę. Przełóż kawałki ryb i zalej zimną wodą, tak by przykryły powierzchnię warzyw. Gotuj ok. 3 godziny na wolnym ogniu.

Przetrzyj przez sito (wcześniej można delikatnie zmiksować), dopraw do smaku solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj koper i posiekany czosnek oraz roztarte anchovies. Podawaj delikatnie polaną sosem dla dekoracji.

 

salatka

Sałatka z bobu z kurkami i suszonymi pomidorami

Składniki (na 5 porcji): 1 kg bobu, 500 g świeżych kurek, 2 cebule dymki, 200 g karczochów w zalewie olejowej, 100 g suszonych pomidorów, 1 cytryna, 1 ząbek czosnku, pieprz biały mielony, 100 g sera owczego twardego, pół łyżeczki sosu sojowego.

Przygotowanie: Bób ugotuj i obierz z łusek, zalej 1 łyżką oliwy z suszonych pomidorów i dodaj posiekany ząbek czosnku. Kurki opłucz 3 razy w lekko osolonej wodzie, a następnie osusz. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i delikatnie zblanszuj na oliwie razem z kurkami. Dopraw pieprzem.

Karczochy wyjmij z zalewy i przesmaż na patelni na złoty kolor. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj starty na grubej tarce kozi ser i sok z połowy cytryny. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do sałatki, dopraw sosem sojowym i odstaw na 10 minut.

Sałatę podawaj skropioną oliwą z suszonych pomidorów.

 

Karol Okrasa Karol Okrasa Znany kucharz, gospodarz programu telewizyjnego „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, szef restauracji „Platter by Karol Okrasa” w Warszawie, która w ubiegłym roku została dwukrotnie wyróżniona – w kategorii najlepsza restauracja hotelowa, w konkursie POLAND 100 BEST Restaurants oraz w przewodniku Michelin. W listopadzie ub.r. wyróżniony odznaką honorową BENE MERITO przez Ministra Spraw Zagranicznych, za propagowanie kuchni polskiej w kraju i za granicą.

Prześlij dalej