Ciasto na śniadanie? Tak, jeśli dbasz o linię21 sierpnia 2012

-ciasto-na-sniadanie-tak-jesli-dbasz-o-linie

Zdaniem specjalistów z Centrum Medycznego Wolfsona w Tel Awiwie, jedzenie ciasta na śniadanie pomaga zrzucić wagę

Swoją teorię uczeni z Izraela zaprezentowali podczas niedawnej konferencji w Houston. Z ich badań wynika, że śniadanie obfitujące w produkty wysokobiałkowe i o dużej zawartości węglowodanów ułatwia odchudzanie, gdyż daje uczucie sytości.

 

Na potwierdzenie swej teorii przytaczają testy, które przeprowadzili na 195 otyłych osobach, których wskaźnik BMI przekraczał 32 punkty. W ich trakcie dieta badanych nie mogła dziennie przekraczać 1600 kalorii u mężczyzn i 1400 kalorii u kobiet.

 

Ochotników podzielono na dwie grupy. Jedni przestrzegali diety o małej zawartości węglowodanów. W drugiej grupie były osoby na diecie wysokobiałkowej i wysokowęglowodanowej, które na śniadanie mogły zjeść potrawy o zawartości 600 kalorii (tuńczyka, jajka, sery, mleko niskotłuszczowe i ciastko), ale na obiad i kolację musiały się zadowolić mniej kalorycznymi posiłkami. Po 4 miesiącach ochotnicy w obu grupach schudli w takim samym stopniu, tzn. o 15 kg.

 

Badacze twierdzą, że wadą diet z niską zawartością węglowodanów jest to, że wywołują trudne do opanowania uczucie głodu. Dlatego wiele stosujących je osób po pewnym czasie zaczyna więcej jeść i znowu tyje.

 

źródło: Zdrowie.dziennik.pl

Prześlij dalej