Przysmaki Karola Okrasy – dania z pietruszką3 lipca 2012

przysmaki-karola-okrasy-dania-z-pietruszka-1

Pietruszka jest doskonałą przyprawą, która ma nie tylko wspaniałe walory smakowe, ale też korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Warto wykorzystywać ją w kuchni jak najczęściej.

Drodzy Farmaceuci!

Pietruszka jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych – zawiera minerały, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Ułatwia również przemianę materii, przyśpiesza trawienie, aktywizuje do pracy wątrobę, a ponadto działa moczopędnie. Świetnie wpływa także na nasz wygląd, przyczyniając się do redukcji cellulitu.

Oto przepisy na smaczne dania z pietruszką:

piers_kurczaka_sq

Pierś z kurczaka z kostką faszerowana suszonymi pomidorami

Składniki: 4 połówki piersi kurczaka z kostką, 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej, 50 g sera parmezan lub wędzo­nego typu oscypek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, pieprz biały mielony.

Sos z sera pleśniowego: 150 g sera pleśniowego niebieskiego, 1 cytryna, 1 ząbek czosnku, 200 ml jogurtu naturalnego, pół łyżeczki sosu sojowego, 50 ml oliwy.

Przygotowanie: Krawędzią noża oczyścić kostkę kurczaka. Naciąć pierś, tak by powstała przestrzeń na farsz. Suszone po­midory dokładnie posiekać nożem. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek posiekać i delikatnie przesmażyć.

Ser wymieszać z czosnkiem, pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Wyrobić dokładnie farsz, nadziać nim mięso, po czym obsmażyć je na patelni z każdej strony na złoty kolor. Na koniec przykryć patel­nię pokrywką i wyłączyć źródło ciepła.

Ser pleśniowy zmiksować z jogurtem, oliwą i czosnkiem. Dodać sok z cytryny, doprawić pieprzem i sosem sojowym. Można podawać z przesmażonymi młodymi cebulkami lub cukinią..

 

okon_sq

Okoń z sosem z kopru, parowaną fasolką i pietruszką

Składniki (na 4 porcje): 4 filety okonia morskiego (lub pstrąga), pół łyżeczki startego chrza­nu, 4 korzenie pietruszki, 200 g fasolki szparagowej, pieprz zielony w zalewie, sól morska.

Sos z kopru: 2 łyżki posiekanego kopru, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki białego wytrawnego wina.

Przygotowanie: Okonia doprawić posiekanym pieprzem i solą morską. Po­sypać startym chrzanem i odstawić na 20 minut. Fasolkę oczyścić i ułożyć w na­czyniu do gotowania na parze. Gotować ok. 30 minut.

Pietruszkę obrać i gotować na parze 40 minut. Koper wymieszać z miodem, musztardą oraz białym winem. Odstawić na 10 minut. Okonia położyć na fasolce i gotować ok. 10 min. Rybę po­dawać na fasolce z ugotowaną pietruszką i polewać sosem.

warzywa_sq

Warzywa z sosem tzatziki z natką pietruszki

Składniki (na 5 porcji): 1 brokuł, 1 kalafior, 3 marchewki, 50 g groszku cukrowego, 3 pietrusz­ki, 1 seler korzeniowy. Sos tzatziki: 2 świeże ogórki, 2 ząbki czosnku, 200 ml gęstego jogurtu naturalne­go, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.

Przygotowanie: Warzywa pokroić w ładne, małe kawałki. Z kalafiora i brokuła wyciąć różyczki (kwia­tostany). Następnie poukładać w naczyniu do gotowania na parze, zaczynając od tych najtwardszych. Gotować do miękkości.

Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić ze skórką w kostkę i wymieszać z jogurtem. Doprawić posie­kanym czosnkiem, solą i pieprzem.

Na koniec dodać posiekaną natkę, odstawić na 10 minut, aż składniki sosu się przegryzą.

 

Karol Okrasa Karol Okrasa Znany kucharz, gospodarz programu telewizyjnego „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, szef restauracji „Platter by Karol Okrasa” w Warszawie, która w ubiegłym roku została dwukrotnie wyróżniona – w kategorii najlepsza restauracja hotelowa, w konkursie POLAND 100 BEST Restaurants oraz w przewodniku Michelin. W listopadzie ub.r. wyróżniony odznaką honorową BENE MER ITO przez Ministra Spraw Zagranicznych, za propagowanie kuchni polskiej w kraju i za granicą.

Prześlij dalej