Przysmaki Karola Okrasy – dania ze szpinakiem15 czerwca 2012

przysmaki-karola-okrasy-dania-ze-szpinakiem

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera bardzo duże ilości witamin i soli mineralnych, a zwłaszcza chlorofilu oraz sporo żelaza. Znajdują się w nim również cenne przeciwutleniacze – luteina i beta karoten.

Drodzy Farmaceuci!

Pomysłów na szpinak jest całe mnóstwo. Młody, świeży i chrupiący w sałatkach, kanapkach, przekąskach i daniach głównych. Z przyjemnością smakujemy go również w makaronach, pierożkach, naleśnikach i omletach, a także w towarzystwie ryb i owoców morza.

Oto przepisy na lekkie i smaczne dania ze szpinakiem:

salatka_z_kozim_serem

Sałatka z zapieczonym kozim serem i smażonymi gruszkami

Składniki (na 4 porcje): 400 g koziego sera dojrzewającego „mini roladka”, 400 g mieszanych sałat ze szpinakiem i ziołami, 50 g orzechów laskowych, 200 g malin, 2 gruszki, 2 łyżki miodu, 1 cytryna, 100 ml białego wytrawnego wina.

Sos malinowy: 100 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 cytryna, 50 g malin (mogą być mrożone).

Przygotowanie: Kozi ser pokrój na plastry szerokości 1,5 cm. Rozłóż na blaszce z pergaminem i zapiecz w piekarniku pod grzałką na złoty kolor. Orzechy laskowe upiecz w piekarniku i zdejmij z nich skórkę. Pokrusz na mniejsze kawałki.

Gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Miód rozpuść na patelni i dodaj startą skórkę z połowy cytryny. Układaj w miodzie gruszki i chwilę podgotuj. Dodaj wino i sok z cytryny. Duś gruszki aż będą miękkie i sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Maliny zmiksuj z miodem i musztardą oraz sokiem z cytryny. Dolewaj powoli oliwę, cały czas mieszając. Zapieczony kozi ser układaj z sałatami na talerzu i dekoruj całymi malinami oraz pokruszonymi orzechami laskowymi. Delikatnie polej sosem.

 

organki_cielece

Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

Składniki (na 4 porcje): 800 g górki cielęcej z oczyszczonymi kostkami, 4 gałązki rozmarynu, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz, 800 g młodej marchewki, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 cytryna, pół łyżeczki miodu, 500 g świeżego szpinaku, 1 cebula, 2,5 łyżki oliwy, 1 gałka muszkatołowa, ser pleśniowy.

Przygotowanie: Górkę cielęcą zamarynuj na 12 godz. w plastrach czosnku, oliwie i posiekanym rozmarynie. Następnie dopraw solą i pieprzem, obsmaż na złoty kolor i dopiecz na patelni pod przykrywką. Marchewkę obierz i ugotuj do miękkości. Z oliwy, kminu, skórki i soku z ćwiartki cytryny i miodu przygotuj marynatę.Ciepłą marchewkę dopraw marynatą i odstaw do ostygnięcia. Szpinak umyj i osusz.

Oliwę podgrzej na patelni razem z plastrami czosnku (nie smaż!). Dodaj posiekaną cebulkę, skórkę z ćwiartki cytryny, szpinak i dopraw gałką muszkatołową. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i chwilę podgrzej, aż ser zacznie się rozpuszczać. Podawaj pokrojone kotleciki na szpinaku z marchewką.

 

tortilla

Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

Składniki (na 4 porcje): 4 płaty tortilli pszennej, 1 pierś kurczaka, 1 papryka czerwona, 100 g żółtego sera, 1 cebula, garść liści świeżego szpinaku. Salsa pomidorowa: 2 sparzone i obrane pomidory, 1 cebula, 1 mała ostra papryczka, 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie: Kurczaka oczyść, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na patelni na złoty kolor, dopiecz pod przykryciem, pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski i zblanszuj na suchej patelni. Układaj warzywa razem z kurczakiem na tortilli.

Rozłóż liście szpinaku i posyp startym na grubej tarce serem. Złóż tortillę na pół i podpiekaj na patelni na złoty kolor. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj, czosnek pokrój w plastry, skrop oliwą.

Przełóż do nagrzanego naczynia, aż składniki sosu zaczną się delikatnie przypalać. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw ostrą papryczką.

 

Karol Okrasa Karol Okrasa Znany kucharz, gospodarz programu telewizyjnego „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, szef restauracji „Platter by Karol Okrasa” w Warszawie, która w ubiegłym roku została dwukrotnie wyróżniona – w kategorii najlepsza restauracja hotelowa, w konkursie POLAND 100 BEST Restaurants oraz w przewodniku Michelin. W listopadzie ub.r. wyróżniony odznaką honorową BENE MER ITO przez Ministra Spraw Zagranicznych, za propagowanie kuchni polskiej w kraju i za granicą.

 

Prześlij dalej