Przysmaki Karola Okrasy – dania z bazylią24 maja 2012

przysmaki-karola-okrasy-dania-z-bazylia

Bazylia to znakomita przyprawa kulinarna. Uchodząca w średniowieczu za afrodyzjak, doskonale pobudza trawienie, wspomaga pracę umysłu i działa uspokajająco. Nadaje sałatkom, spaghetti, sosom i innym daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Drodzy Farmaceuci!

Oto przepisy na lekkie i smaczne dania z bazylią.

okrasa_losos-04-12

Łosoś z marchewką i gołąbkami z kaszy

Składniki (na 4 porcje): 640 g oczyszczonego filetu z łososia, 4 listki bazylii, 4 suszone pomidory, pół łyżeczki sosu sojowego, 4 marchewki. Gołąbki z kaszy: 2 ziemniaki, 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 1 mała cebulka, 2 plastry wędzonego boczku, 1 litr rosołu warzywnego, 6 sparzonych liści kapusty. Sos z bazylii: 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżeczka miodu naturalnego, 1 cytryna, doniczka świeżej bazylii, 150 ml oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie: Marchewkę obierz i rozłóż w naczyniu na parze. Gotuj ok. 20 minut. Łososia pokrój na 4 kawałki. Pomidory suszone posiekaj drobno i wymieszaj z sosem sojowym oraz siekaną bazylią. Łososia zamarynuj w pomidorach, odstaw na 20 minut. Po tym czasie gotuj na parze razem z marchewką ok. 10 minut. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych otworach razem z cebulą.

Dodaj surową kaszę i posiekany boczek, wszystko razem wymieszaj i dopraw pieprzem. Zawijaj w sparzone liście przygotowaną masę i układaj ciasno w naczyniu.

Dno naczynia wyłóż sparzonymi liśćmi. Podlej rosołem, tak by przykrył powierzchnię gołąbków. Gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę pod przykryciem. Bazylię zmiksuj z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Dolewaj powoli oliwę i cały czas miksuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj łososia z gołąbkami i sosem.

okrasa_zupa_04-12

Zupa selerowo-jabłkowa z pesto bazyliowym

Składniki: 1 kg selera korzeniowego, 1 kg jabłek, 4 litry wywaru drobiowego, 0,25 kg czerwonej soczewicy, 0,5 litra słodkiej śmietanki 30%, pieprz, 2 cytryny, 2 łyżki miodu.

Pesto bazyliowe: 1 pęczek bazylii, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki orzechów laskowych obranych ze skórki, 2 łyżki startego sera parmezan, 100 ml oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj na parze do miękkości. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę. W naczyniu rozpuść miód i uduś w nim jabłka, aż zaczną się rozpadać. Dodaj sok z jednej cytryny i startą skórkę z połowy cytryny. Dodaj ugotowany seler i zalej wszystko bulionem. Dodaj soczewicę i wszystko razem gotuj do miękkości. Zmiksuj na gładko i dopraw śmietanką oraz pieprzem.

Bazylię zmiksuj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Podawaj zupę polaną delikatnie bazylikowym pesto.

okrasa_makaron_04-12

Spaghetti z bazyliowym pesto

Składniki (na 4 porcje): 300 g makaronu spaghetti.

Pesto bazyliowe: 3 łyżki siekanej świeżej bazylii, 3 łyżki siekanej natki pietruszki, 2 łyżki sparzonych i obranych ze skórki orzechów laskowych lub sosnowych, 3 łyżki sera parmezan, 5 łyżek oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 filet anchovies.

Sos: 1 ząbek czosnku, 400 ml słodkiej śmietanki, 40 g sera parmezan.

Przygotowanie: Makaron ugotuj we wrzącej wodzie ok. 8-10 minut. Pamiętaj, by był al dente. Składniki na pesto zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Śmietankę zagotuj z plastrami czosnku i dodaj pesto. Chwilę podgrzej i dodaj makaron. Dopraw solą, pieprzem i parmezanem.

 

Karol Okrasa Karol Okrasa Znany kucharz, gospodarz programu telewizyjnego „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, szef restauracji „Platter by Karol Okrasa” w Warszawie, która w ubiegłym roku została dwukrotnie wyróżniona – w kategorii najlepsza restauracja hotelowa, w konkursie POLAND 100 BEST Restaurants oraz w przewodniku Michelin. W listopadzie ub.r. wyróżniony odznaką honorową BENE MER ITO przez Ministra Spraw Zagranicznych, za propagowanie kuchni polskiej w kraju i za granicą.

 

Prześlij dalej