Nowa twarz słodyczy: stewia i palatynoza28 maja 2012

W Polsce zjadamy ponad 40 kilogramów cukru na osobę rocznie. I trudno się spodziewać, byśmy, nawet mimo powszechnej świadomości szkodliwości cukru, nagle zrezygnowali ze słodyczy. Wyjściem jest sięgnięcie po zdrowsze alternatywy sacharoz.

Palatynoza

Jednym z cukrów, które mogłyby z powodzeniem zastąpić zwykły biały cukier jest palatynoza (izomaltuloza). Ten dwucukier zbudowany jest podobnie jak sacharoza – z glukozy i fruktozy. Ma jednak o połowę niższy indeks glikemiczny (sacharoza – IG 68, palatynoza – IG 32). Dzięki temu palatynoza nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i insuliny oraz nie wywołuje ich gwałtownego spadku. Jest więc korzystnym cukrem dla osób w stanach przedcukrzycowych, w cukrzycy oraz dla osób odchudzających się. Nie powoduje bowiem tycia i ataków głodu tak jak sacharoza. Poza tym nie stanowi pożywki dla bakterii obecnych w płytce nazębnej, więc nie przyczynia się do rozwoju próchnicy i demineralizacji zębów.

Palatynoza jest naturalnie obecna w miodzie i soku z trzciny cukrowej, jednak w bardzo niewielkich ilościach. Na skalę przemysłową wytwarza się ją z sacharozy, za pomocą enzymów (hydroksylazy i izomerazy) i bakterii (Pseudomonas mesoacidophile i Klebsiella singaporensis). Preparat jest stosowany w wielu produktach dietetycznych.

Stewia

Drugą alternatywą cukru jest stewia (Stevia rebaundiana), roślina pochodząca z Paragwaju i Brazylii. Zawiera glikozydy diterpenowe: stewiozydy i rebaudiozyd A. Nadaje słodki smak, nie zawiera żadnych kalorii, a dodatkowo wykazano jej działanie obniżające poziom glukozy we krwi, działanie hipotensyjne oraz korzystny wpływ na profil lipidowy. W 2011 roku stewia, jako zdrowsza alternatywa cukru, została dopuszczona przez Komisję Europejską i można ją stosować w Europie.

 

Prześlij dalej