Żółtaczka typu A w suszonych pomidorach?24 kwietnia 2012

zoltaczka-typu-a-w-suszonych-pomidorach

Jak podaje serwis Zdrowie.dziennik.pl, brytyjskie służby sanitarne mają trudną sytuację do opanowania. W suszonych pomidorach czai się wirus żółtaczki typu A i są już pierwsze zachorowania.

Sytuacja jest naprawdę trudna, bo nie udało się jeszcze dokładnie zlokalizować źródła skażenia, a zatem istniej spore ryzyko wybuchu epidemii. Wiadomo, że siedmiu pacjentów zakażonych żółtaczką typu A jadło suszone pomidory. Niestety, nadal nie wiadomo, które przetwory są skażone – donosi serwis BBC.

Eksperci obawiają się epidemii, jaka wybuchła w Holandii w 2010 r. z udziałem tego samego wirusa. Chorzy Brytyjczycy nie wyjeżdżali jednak poza granice kraju. W skrajnych przypadkach żółtaczka typu A może nawet skończyć się koniecznością przeszczepu wątroby.

źródło: Zdrowie.dziennik.pl

Prześlij dalej