Przysmaki Karola Okrasy – lekkostrawna Wielkanoc24 marca 2012

przysmaki-karola-okrasy-lekkostrawna-wielkanoc

Drodzy Farmaceuci! Potrawy i wypieki na Wielkanoc. Przekąski i dania główne, przystawki, sałatki, przeróżne pomysły na jajka, podobnie jak eleganckie i ciekawe ciasta wielkanocne – tradycyjne babki i pyszne mazurki. Wszystko wyśmienite, ale niekoniecznie dietetyczne. Tym razem kilka sprawdzonych przepisów na wielkanocne rarytasy w lekkim wydaniu.

Ragout z jagnięciny na żurku z suszonymi grzybami i warzywami

Składniki: udziec jagnięcy (ok. 1 kg), 0,5 kg ziemniaków, 30 g suszonych grzybów, 2 liście laurowe, 1 litr zakwasu na żur, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, 2 cebule, 20 g marchwi, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, sól, pieprz, oliwa.

Przygotowanie: Udziec jagnięcy oddzielić od kości i pokroić w kostkę 3/3 cm. Doprawić solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie na brązowy kolor. Dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Chwilę poddusić. Zalać wodą i gotować do miękkości ok. 1 godz. z dodatkiem liścia laurowego i suszonych grzybów. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, marchewkę w plastry i dodać do mięsa, gdy będzie już prawie miękkie. Gdy mięso i ziemniaki będą już miękkie, dolać żur i zagotować. Doprawić słodką śmietanką i majerankiem. Gotować powoli ok. 10 minut.

Pasztet z królika z kaszą jęczmienną

Składniki: 2 skoki, 2 łapy i okrawki, 1 ząbek czosnku, 2 liście laurowe, 2 sztuki jałowca, 1 cebula, 1 marchew, oliwa do przesmażenia, białe wytrawne wino, 2 jaja, 100 g masła, 20 g uprażonych i posiekanych orzeszków sosnowych, 1 cytryna, 5 g majeranku, 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, sól i pieprz.

Przygotowanie: Mięso doprawić solą i pieprzem, obsmażyć i zalać winem. Czekać aż wino odparuje do 1/3 objętości. Warzywa przesmażyć i dodać do mięsa, zalać wodą i dodać zioła. Dusić ok. 1 godz. aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodziło od kości. Mięso oddzielić od kości i zmiksować w blenderze, z dodatkiem jaj i czosnku. Doprawić majerankiem i stopionym masłem. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, posiekane orzeszki, skórkę z jednej cytryny i doprawić solą i pieprzem. Piec w wysmarowanych masłem i wysypanych pudrem grzybowym foremkach, w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z musem chrzanowym.

Szybki Brownies

Składniki: 150 g gorzkiej czekolady, 250 g masła, 4 jaja, 200 g cukru, 150 g mąki, 150 g upalonych i obranych orzechów laskowych.

Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej. Masło ubić na puszystą masę, a jaja roztrzepać z cukrem. Następnie powoli dodać czekoladę i po jednym roztrzepanym jajku. Na koniec dodać mąkę, orzechy i delikatnie wszystko wymieszać. Wstawić do piekarnika na 20 minut do temp. 180 stopni.

Prześlij dalej