Krystaliczna sól himalajska24 marca 2012

krystaliczna-sol-himalajska

Trudno sobie wyobrazić życia bez soli. Przez wieki była ona formą pieniądza i wyznacznikiem wartości (do tej pory mówi się: “Słono za coś zapłacić”). Ma różne kolory i według dawnych wierzeń magiczne właściowści. Najmniej zanieczyszczoną solą na świecie jest różowa sól himalajska.

Jej pokłady powstały w erze prekambryjskiej, około 600 milionów lat temu, kiedy to wielkie morze śródlądowe wyparowało. W wyniku działaności wulkanicznej i ruchów tektonicznych pozostałe po morzu pokłady soli zostały zasklepione w hermetycznej jaskini i poddane działaniu intensywnego ciśnienia i gorąca ze środka ziemi. Dzięki tym procesom himalajska sól przybrała postać wielkich kryształów w kolorze od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego. Do tej pory kryształy soli wydobywane są metodą naturalną, ręcznie, bez użycia środków wybuchowych. Krystaliczna sól himalajska była nawet przedmiotem badań medycznych opisanych w książce „Water & Salt – The Essence of Life” autorstwa dr Barbary Hendel, lekarza i biofizyka Petera Ferreiry. Jest ona o wiele zdrowsza od zwykłej soli kamiennej czy morskiej, zawiera wszystkie mikroelementy niezbędne organizmowi, dlatego warto używać jej jako zamiennika. Sól himalajska ma o wiele więcej zastosowań niż tylko powszechnie znane:

  • zdrowszy zamiennik zwykłej spożywczej soli kuchennej,
  • składnik solanek do różnego rodzaju zabiegów medycznych,
  • składnik leczniczych roztworów do kąpieli odtruwających, regenerujących i upiększających,
  • okłady na przetłuszczającą się skórę oraz inne dolegliwości,
  • bryły do lamp solnych jonizujących powietrze,
  • budulec grot solnych,
  • „naczynie” do przyrządzania potraw w postaci płyty solnej.

W Polsce również występują złoża soli różowej, znajdują się w Kłodawie i są pod ścisłą ochroną.

Lampy solne

Dzięki swojej strukturze jej wykorzystanie jest nieomal nieograniczone. Na całym świecie, a także w Polsce popularne stały się lampy solne, które służą jako naturalne jonizatory powietrza. Wbrew powszechnej opinii nie wydzielają one jodu – naturalny jod zawiera jedynie sól morska, która z uwagi na swoją konsystencję nie nadaje się do wykonania takiej lampy. Lampy solne można kupić z soli wydobywanej w różnych rejonach świata – te w postaci różowych kryształów na pewno będą z soli himalajskiej. Lampa z takiej soli będzie jedyna i niepowtarzalna, bowiem każdy blok solny wygląda trochę inaczej i ma inny kształt.

Co jeszcze?

Wydobywana w Pakistanie różowa sól himalajska była dotąd stosowana jako przyprawa, ozdoba bądź talerzo-taca do serwowania potraw. Teraz pojawiły się blaty, które można umieszczać bezpośrednio nad palnikiem. Nie ulegają roztopieniu, a po posmarowaniu tłuszczem z powodzeniem zastępują patelnię. Usmażone w ten sposób jajka, cienko pokrojone mięso czy warzywa są od razu posolone.
Powoli na nasz rynek wchodzą płyty i patelnie solne, a także inne naczynia wykonane z bloków solnych, które mają zastosowanie w zwykłym gospodarstwie domowym (w Polsce na razie są dostępne tylko płyty solne).

Warto sprawić sobie taką płytę solną, może ona spełniać wiele funkcji. Płytka solna może być wykorzystywana do przygotowywania potraw w piekarniku, na kuchence gazowej lub elektrycznej, a także na grillu. Należy pamiętać, że w wysokiej temperaturze płytka solna może w niektórych miejscach stać się biała. To normalne – po ochłodzeniu płytka zmieni swój kolor na pierwotny. Przed rozpoczęciem przygotowywania potraw trzeba koniecznie upewnić sie, że płytka solna jest całkowicie sucha, ponieważ utrzymująca się wilgoć wewnątrz płytki może spowodować jej uszkodzenie.

Na zimno

Płytka może posłużyć jako półmisek na przystawki. Na schłodzonej płytce kładziemy kawałki mięsa, sera, warzyw czy ryby. W zetknięciu z płytą jedzenie delikatnie nasiąka solą, która wydobywa i wzbogaca jego smak. Jeśli nie chcemy, aby płyta oddawała swoją sól potrawom, wystarczy na suchej płycie w temperaturze pokojowej położyć suche przystawki (ser żółty, suszone mięso czy suche kiełbasy).

Natomiast zamrożona płytka może posłużyć nam jako talerz na deser. Po wyjęciu płytki z zamrażalnika nakładamy na nią kilka łyżek lodów lub sorbetu. Na taką zamrożoną płytkę można również polać sos custard, dzięki czemu będzie miał pyszny lekko słonawy smak.
Płytkę możemy też użyć do naturalnej konserwacji mięsa lub ryb: obtocz w cukrze i posiekanym koperku kawałek filetu z łososia, połóż na płytce solnej, przykryj drugą płytką, zapakuj do papierowej torby i włóż do lodówki na trzy dni. Następnie wyjmij łososia, pokrój w plasterki, serwuj z crème fraîche i tostem. Tak przygotowana ryba czy mięso będą dłużej świeże.

I na gorąco

Na takiej płycie możemy również grillować czy piec potrawy – i nie musimy specjalnie robic tego w plenerze. Oczywiście płyta solna doskonale spełnia swoje zadanie na tradycyjnym grillu, jednak w domu można ją położyć na palniku gazowym i nagrzać do odpowiedniej temperatury. Płyta jest dość gruba i odporna, a do tego gładka, więc możemy bez obaw rozgrzać ja nawet do 450 st. C. Gdy płyta osiągnie odpowiednią temperaturę, należy wyłączyć pod nią gaz. Tak rozgrzaną płytę delikatnie polewamy oliwą i możemy już na niej grillować kawałki mięsa, ryby czy warzyw. Podczas grillowania płyta oddaje swoją sól przyrządzanym potrawom, dlatego jedyne, czego potrzebujemy, to zioła i ewentualnie pieprz. Należy jednak pamiętać o prawidłowości: mniejsza ilość oliwy spowoduje, że potrawa będzie bardziej słona i na odwrót. Rozgrzana płyta solna utrzyma swoją temperature przez około 30 minut – jest to wystarczający czas do przyrządzenia cienkich plasterków mięsa, ryby czy warzyw.

Płyty solnej możemy również używać w piekarniku. W tym celu wkładamy płytę na środkową półkę i nagrzewamy piekarnik do ok. 250 st. C (płytka nie może leżeć bezpośrednio na elemencie grzewczym kuchenki). Następnie płytkę wyjmujemy i studzimy ją około 30 min. Po tym czasie wkładamy płytkę z powrotem do piekarnika, a temperaturę możemy wtedy nastawić do nawet 450 st. C. Tym sposobem upieczemy pizzę, chlep czy wytrawne ciastka.

Jak dbać o płytę solną?

Po każdym użyciu płytkę solną myjemy ciepłą wodą i miękką szczotką, osuszamy papierowym ręcznikiem i umieszczamy na suszarce. Usunie to bardzo cienką warstwę soli i przygotuje ją do ponownego użycia (płytka nie może być moczona w wodzie i musi schnąć co najmniej dobę, po tym czasie będzie dobra do ponownego użycia, w szczególności nagrzania). Jeśli będziemy przestrzegać zasad użytkowania płytki i dbać o nią, będzie nam służyć przez wiele lat. Należy pamiętać, że do mycia płytki nie wolno używać żadnych detergentów, sama sól ma wystarczające właściwości antybakteryjne. Od czasu do czasu wystarczy płytkę delikatnie przetrzeć sokiem z cytryny. To w zupełności wystarczy.

A jeśli się zniszczy lub pęknie?

To nic straconego. Płytkę można wykorzystać do końca. Jeśli zacznie oddawać zbyt wiele soli potrawom (co może się zdarzyć po kilku latach intensywnego użytkowania) lub pęknie, można roztłuc ją na części, część zetrzeć i po prostu solić nią, a część kawałków użyć jako pumeksu lub soli do kąpieli.

Prześlij dalej