Przepisy kulinarne w literaturze pięknej15 grudnia 2011

uczta-dla-duszy-i-ciala

Literaturę piękną warto smakować. Najlepiej dosłownie, wypróbowując w kuchni przepisy uwiecznione na kartach znanych powieści. Historia literatury kryje w sobie nieprzebrane bogactwo smaków. Uwolnij kulinarną fantazję i uracz swe podniebienie porcją literackiej klasyki

Kremowa zupa z pieczonych słodkich ziemniaków (batatów)
Trudno o piękniejszy opis zupy w historii literatury, od tego, który zawarła w swej powieści „Do latarni morskiej” Virginia Woolf. Jej bohaterowie potrafią cudownie delektować się pysznym, na pozór tylko niewyszukanym jedzeniem.
Składniki: 1 duży słodki ziemniak, 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 2 cm korzenia imbiru, 1 papryczka chilli, ½ litra rosołu, oliwa, sól, śmietanka kremówka, listki świeżej kolendry do dekoracji.
Przygotowanie: Ziemniak umyć, przekroić na pół i posmarować oliwą. Piec na kratce do grillowania w piekarniku rozgrzanym do 200 st C., aż miąższ będzie miękki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej poszatkowaną szalotkę i czosnek. Pod koniec dodać pokrojony imbir i papryczkę chilli. Upieczonego ziemniaka i pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładka masę, a następnie dodać do garnka z rosołem. Całość zagotować i zdjąć z kuchni. Przyprawić pieprzem i solą. Podawać z kleksem ubitej śmietany i listkami świeżej kolendry.
Boska kolendra
Jej ziaren i liści od tysiącleci używa się w kuchni azjatyckiej, nie tylko ze względu na wspaniały aromat, ale też zbawienne właściwości lecznicze. Zarówno owoce, liście jak i ziarna dodawane do potraw wzmagają apetyt, regulują trawienie i przeciwdziałają wzdęciom.

Smażone zielone pomidory
Przepis pochodzący z książki Fannie Flagg o tym samym tytule zaskoczył już niejednego smakosza. Proste z pozoru danie odkrywa przed nami wspaniałe doznania smakowe.
Składniki: 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej, 15 dag wędzonego boczku w plasterkach, 4-6 zielonych pomidorów, sól, pieprz, tabasco lub sos chilli i kwaśna śmietana.
Przygotowanie: Pomidory pokrój w plastry, posól i popieprz, obtocz w kaszce. Na patelni podsmaż boczek, tak aby tłuszcz się wytopił i powstały skwarki. Odłóż je, a na tłuszczu usmaż pomidory. Przed podaniem odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze skwarkami, tabasco i śmietaną.
Nie bój się tomatyny!
Tomatyna jest związkiem, który gromadzi się w zielonych owocach pomidora, aktywnie działającym w środowisku kwaśnym. W większych ilościach wpływa niekorzystnie na organizm, rozkładając krwinki. Z drugiej strony ma korzystne właściwości antybiotyku. W miarę dojrzewania owoców tomatyna jest rozkładana do form niegroźnych dla zdrowia człowieka. Również wysoka temperatura (gotowanie, smażenie i duszenie) powoduje unieczynnienie tego związku.

Przepiórki w płatkach róży
„Przepiórki w płatkach róży” Laury Esquivel to literatura obyczajowo-kuchenna, jak zwykła mówić o niej jej autorka. To „powieść w zeszytach na każdy miesiąc, przepisy kucharskie, historie miłosne, tudzież porady domowe zawierająca”.
Składniki: 1 szklanka rosołu z kurczaka, 8 ząbków czosnku, 1 cebula, sól i grubo zmielony pieprz, 8 przepiórek, 1 łyżka masła, ½ łyżeczki anyżu, 12 róż (same płatki – czerwone lub różowe), 2 obrane gruszki bez gniazd nasiennych, 2 łyżki miodu, 1 szklanka orzechów włoskich.
Przygotowanie: Zagotować w garnku wywar z kurczaka, 5 ząbków czosnku i cebulę. Przepiórki przyprawić solą i pieprzem. Dodać do gotującego się wywaru i gotować ok. kwadransa na małym ogniu. Wyjąć z wywaru, przełożyć do naczynia trzymającego ciepło. Na głębokiej patelni roztopić masło, dodać pozostały czosnek, sól, pieprz i anyż. Smażyć ok. 1 minuty. Zmiksować w malakserze gruszki, płatki z 10 róż, orzechy z kilkoma łyżkami wywaru. Masę gruszkowo-różaną przełożyć na patelnię. Dusić na małym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Dodać nieco wywaru jeśli sos jest zbyt gęsty. Na koniec dodać miód. Podawać z białym ryżem. Całość posypać płatkami pozostałych kwiatów.
Wykwintny afrodyzjak
Przepiórki w płatkach róży są daniem uważanym za cudowny afrodyzjak. Zwyczaj nakazuje serwować je osobom „usychającym” z nieszczęśliwej miłości. Słowem – do wypróbowania we wszystkich beznadziejnych uczuciowych przypadkach.

Ciasteczka bostońskie Ani z Zielonego Wzgórza
Lucy Maud Montgomery, autorka „Ani z Zielonego Wzgórza”, posiadała talenty nie tylko literackie, ale i kulinarne. Zebrane przez pisarkę przepisy znajdziemy w pięknie ilustrowanej publikacji autorstwa spokrewnionych z nią Elaine i Kelly Crawford „Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L.M. Montgomery”.
Składniki: 1 szklanka masła, 1 i ½ szklanki brązowego cukru, 3 jajka starannie roztrzepane, 1 łyżeczka sody, 1 i ½ łyżki gorącej wody, 3 i ½ szklanki mąki chlebowej, przed odmierzeniem, przesianej przez sito, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka posiekanych rodzynek.
Przygotowanie: Utrzyj masło, stopniowo dodając cukier, a następnie dobrze roztrzepane jajka. Dodaj sodę rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, starannie zmieszane z resztą mąki. Kładź porcje wielkości łyżki co dwa i pół centymetra na posmarowanych masłem blachach. Piecz w średnio rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez ok. 13 minut.
Bakalie – uwaga na migreny!
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć bakalii, które pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, a także łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. Ale uwaga! Figi, daktyle i rodzynki spożywane w nadmiarze mogą powodować migrenę lub zaostrzać jej objawy! Zawierają białka mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy.

Magdalenki Marcela Prousta
Niewinnym z pozoru ciasteczkom w kształcie muszli, obowiązkowo zamoczonym w filiżance herbaty, cudowne znaczenie nadał Marcel Proust w swoich „Poszukiwaniach straconego czasu”. Delikatne połączenie mąki, jajek, cukru i masła to kwintesencja melancholijnej francuskiej duszy.
Składniki: 3 jaja, 100 g cukru, 150 g mąki tortowej, 100 g masła, skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny.
Przygotowanie: Jajka i cukier ubij do konsystencji puszystego kremu. Następnie delikatnie wmieszaj do masy mąkę. Rozpuść masło, wystudź i dodaj do reszty składników. Na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Piecz w foremce mini-muszelkowej przez ok. 7 minut, w temp. 200 st. C lub ok. 12 minut, jeśli dysponujesz formą na większe ciastka. Przed wyjęciem z formy wystudź na kratce. Magdalenki można oprószyć cukrem pudrem lub podawać nasączone syropem pomarańczowym (sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny, 10 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki wody – zagotować wodę z cukrem, aż zaczną powstawać małe pęcherzyki, następnie dodać sok z owoców, podawać po schłodzeniu).
Skórki cytrusów warto sparzyć!
Na potrzeby transportu wszystkie dostępne w naszych sklepach tzw. owoce południowe pryskane są różnymi środkami konserwującymi, zabezpieczającymi je przed psuciem się. Środki te są bardzo toksyczne. Przed dodaniem do ciast skórkę należy dokładnie sparzyć wrzątkiem!

Nie zapomnij podzielić się z nami swoimi wrażeniami na forum internetowym naszej strony www.farmacjapraktyczna.pl!

 

Prześlij dalej