Jak zdrowo utyć?28 listopada 2011

jak-zdrowo-utyc

Poradnie dietetyczne i fora internetowe o tematyce zdrowotnej coraz częściej odwiedzane są przez osoby, które stosowały już wiele diet i nadal nie mogą…utyć. Oto pięć sprawdzonych zasad, dzięki którym przytyjesz nie tylko skutecznie, ale także bezpiecznie i zdrowo.

Przytycie bywa znacznie trudniejsze niż schudnięcie. Trwała niedowaga może wiązać się z różnego rodzaju schorzeniami, dlatego swoją walkę o kilogramy zacznij od zrobienia szczegółowych badań, które pozwolą je wyeliminować. Pewna dobrego stanu zdrowia kieruj się kilkoma zasadami, które pomogą Ci skutecznie przybrać na wadze. Do walki o kilogramy uzbrój się też w cierpliwość -będzie niezbędna, by proces tycia przebiegał prawidłowo, a jego efekt był długotrwały.

Krok 1: Zrób szczegółowe badania

Niedowaga nie musi oznaczać choroby. Często dotyka osoby z przyspieszoną przemianą materii, bardzo aktywne i narażone na duży stres. Niedobór kilogramów może być jednak także symptomem poważniejszych schorzeń takich jak: zaburzenia wchłaniania pokarmów, zaburzenia endokrynologiczne, choroby pasożytnicze i metaboliczne, gruźlica, anoreksja, bulimia, a nawet choroby nowotworowe i AIDS. Przed rozpoczęciem diety tuczącej koniecznie więc zgłoś się do lekarza – przeprowadzenie szczegółowych badań pozwoli wyeliminować groźne choroby.

Krok 2: Pobudzaj apetyt

Przed każdym posiłkiem pij szklankę świeżego soku owocowego lub warzywnego. Dzięki zawartości fruktozy napój skutecznie pobudzi apetyt. Zadbaj też, by w twojej codziennej diecie nie  zabrakło surowych owoców i warzyw. Szczególnie godne polecenia są: jabłka i agrest, a poza sezonem: pomarańcze, grejpfruty i mandarynki. W pobudzaniu apetytu dobrze sprawdzają się także zioła, a szczególnie napary z mniszka lekarskiego, korzenia goryczki, lubczyku czy piołunu.

Krok 3: Mądrze skomponuj dietę

Dieta mająca doprowadzić do przybrania na wadze musi składać się z kalorycznych, ale zdrowych i świeżych produktów. Żywienie powinno opierać się na węglowodanach, których nadmiar łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową. Węglowodany powinny stanowić połowę Twojego dziennego jadłospisu, dlatego jedz jak najwięcej białego pieczywa, kasz, makaronów i klusek. Aby wzmocnić efekt tycia, stosuj kaloryczne dodatki: zupy zabielaj śmietaną, do sałatek dodawaj grzanki, sosy zagęszczaj mąką. Nową dietę wprowadzaj stopniowo – tak, by nadmiernie nie obciążać organizmu.

Krok 4: Unikaj pułapek

Co ciekawe, aby utyć, trzeba stosować się do podstawowych zasad zdrowego żywienia. Powinno się: jeść co najmniej 5 posiłków dziennie z odstępem nie większym niż 3-4 godziny. Porcje nie mogą być ogromne -to tylko zniechęci Cię do jedzenia.

Wiele osób sądzi, że aby przytyć, należy stosować wskazówki odwrotne do tych zawartych w dietach odchudzających – Niestety o diecie na przytycie wciąż krąży jeszcze mnóstwo mitów. Jedni zalecają objadanie się słodyczami, fast-foodami, jeszcze inni zabraniają się ruszać. To straszne, że wiele osób ulega tym złym doradcom, bo z takiej diety nic dobrego nie będzie – mówią eksperci serwisu internetowego Zdrowoprzytyć.pl. Hamburger i golonka są nie tylko niezdrowe i długo zalegają w przewodzie pokarmowym – podnoszą też pozom cholesterolu, przez co są groźne dla serca.

Krok 5: Ćwicz!

Przytycie oznacza nie tylko więcej tkanki tłuszczowej, ale także zwiększenie masy mięśniowej. W jej zbudowaniu pomogą Ci ćwiczenia z obciążeniem – zamiast na bieżnię, idź na siłownię.  Przy okazji dodatkowo pobudzisz apetyt. Trening wspomóż posiłkami bogatymi w białko – jedz: drób, ryby, wołowinę, cielęcinę, jaja, mleko, chudy twaróg oraz inne przetwory mleczne. To połączenie sprawi, że ćwiczenia będą bardziej efektywne.

Prześlij dalej