Lody, lody, dla ochłody…28 listopada 2011

lody-lody-dla-ochlody

Lody można jeść przez cały rok, ale to latem są najpopularniejszą formą ochłody w upalne dni – szczególnie w mieście. Wydawać by się mogło, że deser ten nie może zaskoczyć nas czymś niespodziewanym. A jednak – nie wszędzie. Będąc na wakacjach za granicą lepiej sprawdźmy dokładnie, co kryje się pod najbardziej polecanym przez lokalne lodziarnie smakiem.

Lody wymyślili ponad 3000 lat temu Chińczycy – na początku był to śnieg wymieszany z owocami, miodem, a nawet winem, dopiero po jakimś czasie do tej mieszanki zaczęto dodawać mleko. W Europie kolebką lodów były Włochy, a przepis na ten wyjątkowy deser dotarł tu z Chin wraz z podróżnikiem i odkrywcą Marco Polo. Dziś lody są znane w każdym zakątku świata, jednak pod tą samą nazwą mogą kryć sie rzeczy zaskakująco przeróżne, bowiem coraz częściej pod postacią lodów serwuje się na świecie lokalne specjały i przysmaki.
W Polsce prym wiodą lody śmietankowe, czekoladowe i owocowe. Jesteśmy narodem, który nie lubi lodowych nowości i rzadko się do nich przekonuje. Na początku tego roku w Warszawie odbyły się Mistrzostwa Polski w Lodziarstwie – Expo Sweet. Zaprezentowano na nich nowy smak, który powstał w jednej z bielskich lodziarni: oscypkowo-żurawinowy, jednak nie cieszył się wśród klientów zbyt dużą popularnością.
Na świecie są jednak amatorzy jeszcze bardziej dziwacznych smaków. Okazuje się, że lody można zrobić prawie ze wszystkiego. W wymyślaniu szokujących smaków przodują Japończycy, to tam można spróbować lodów rybnych – mają smak popularnej tam ryby słonowodnej, a jej niezbyt przyjemna woń została zniwelowana brandy, którą również podaje się do lodów. Mogą też być lody z chirimen jako – malutkimi suszonymi rybkami. Znajdziemy również lody o smaku wołowych ozorków, kurczakowym, wielorybowym, ośmiornicy, ziemniaczane, curry, serowe, chilli lub wasabi. Lody z koniną to orzeźwiający deser prosto z Tokio. Są to kawałki surowego mięsa zmieszane ze słodką waniliową masą lodową…

Ameryka
Amerykanie nie chcieli być gorsi i w ten sposób powstały lody o smaku… czosnku. Zwykle przygotowywane są w połączeniu z wanilią lub czekoladą. Ci, którzy nie lubią specyficznego smaku i zapachu czosnku, mogą zamówić lody cebulowe. Można ich spróbować w Gilroy w Kalifornii. Odważni mogą skosztować lodów bekonowych – ich słodkawy smak może być ciekawym wyzwaniem, podobnie jak lody sardynkowe. Na degustację zapraszamy do Rehoboth Beach w stanie Delaware.
Ogromną pomysłowością wykazał się także właściciel jednej z wenezuelskich cukierni w Meridzie. Serwuje u siebie lody o smaku… popularnego leku na potencję. Ale to nie jedyny hit tej lodziarni – w tym samym lokalu można spróbować również lodów o smaku tuńczyka i papryczki chili.

Europa
Tu też od lat eksperymentuje się ze smakami. Cukiernicy postanowili kierować się upodabaniami poszczególnych regionów państw. Dla Niemców, a szczególnie dla piwoszy, to oczywiście lody o smaku złotego trunku. Robią furorę na całym świecie. Ich smak zależy od tego, jakiego piwa użyto do ich produkcji. Znawcy polecają te przyrządzane na bazie Guinnessa – zwłaszcza z dodatkiem czekolady. W Niemczech sezon na piwne lody zaczyna się już przy okazji Oktoberfestu, tymczasem w innych krajach największą popularnością cieszą się latem.
We Francji, a w szczególności w Starej Nicei, regionalnym przysmakiem są lody różane i lawendowe. Miłośnicy zapachu lawendy, róż czy też jaśminu na pewno z chęcią skosztują lodów o podobnych do zapachu smaku. We Francji serwowane są również lody o smaku tymianku, rozmarynu czy bazylii.
Lody o smaku potrawy zwanej haggis – to szkocki specjał do złudzenia przypominający naszą kaszankę, przygotowywany z owczych podrobów. Aby ich spróbować, zapraszamy do Londynu.
Lody z dodatkiem napoju ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego, zwanych tradycyjnie “lisimi jądrami”. W krajach arabskich panuje przekonanie, że bulwy korzeniowe storczyka męskiego mają właściwości wzmagające popęd płciowy. Lody z jego dodatkiem można zjeść w Turcji.
W Szwecji z kolei bardzo popularne są lody z lukrecją. Zaś w brytyjskim Birmingham jeden z producentów żywności opracował lody o smaku groszku, brokułowe, karczochowe i kapuściane – w ten sposób chciał wyjść naprzeciw rodzicom, którzy mają problem z tym, aby zmusić swoje pociechy do jedzenia warzyw.

Azja
Lody produkuje się równiez z niezwykle popularnego w krajach Azji Południowo-Wschodniej owocu durian. Jest on składnikiem wielu potraw, a także spożywany samodzielnie, jednak wydziela bardzo intensywny nieprzyjemny zapach, który nie jest tolerowany przez zachodnich turystów. Z tego względu w miejscach publicznych, np. w hotelach czy centrach handlowych, jest zakaz jego wnoszenia.
W dalekowschodnich lodziarniach znajdziemy również inne smaki, na przykład truflowe, śliwkowe, selerowe, amazake (ze słodkiego alkoholu ryżowego), krewetkowe, makowe, pieprzowe. Lody krewetkowo-ananasowe to z kolei specjał z Tajwanu.

Przepis na domowe lody truskawkowe:
Składniki: 400 g świeżych truskawek, 250 g sera mascarpone, 395 g mleka skondensowanego, 200 g pokrojonych świeżych truskawek.
Przygotowanie: Obierz i umyj truskawki. Jeśli są twarde, pokrój je na mniejsze kawałki i rozgnieć ubijakiem lub widelcem. Dodaj ser mascapone oraz skondensowane mleko. Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemnika, a następnie wkładamy do zamrażalnika na co najmniej na 6 godzin. Wstawione do zamrażaki lody warto przemieszać co kilkadziesiąt minut, by pozbawić je kryształków lodu. Lody podajemy udekorowane świeżymi owocami.

Prześlij dalej