Amatorzy ostryg, orzechów i kakao starzeją się szybciej?6 listopada 2011

amatorzy-ostryg-orzechow-i-kakao-starzeja-sie-szybciej

Zbyt wysoki poziom miedzi w organizmie ludzkim prowadzi do szybszego starzenia się komórek. Do takich wniosków doszli w swych badaniach uczeni z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Porto.

Nadmiar tego metalu widoczny jest w komórkach starszych osób. Ze studium portugalskich uczonych – o których czytamy w serwisie Onet.pl – wynika, że miedź, która jest niezbędnym pierwiastkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu, występując w nadmiarze, działa na komórki ludzkie w sposób podobny do promieniowania ultrafioletowego. Warto przy tym pamiętać, że miedź występuje powszechnie w wielu organizmach roślinnych i zwierzęcych, będących podstawą wielu diet i składnikami popularnych posiłków. Związki tego pierwiastka obecne są m.in. w kakao, ostrygach, orzechach czy suszonych pomidorach.

źródło: Onet.pl

Prześlij dalej