Sushi dla opornych8 października 2010

sushi-dla-opornych

Nie chciałam spróbować sushi. Wydawało mi się, że surowa ryba z ryżem i octem, a do tego jaskrawozielona pasta, muszą być wyjątkowo niesmaczne. Omijałam restauracje sushi szerokim łukiem i… nie wiedziałam, co tracę.

Aż wreszcie, za namową przyjaciółki spróbowałam wymyślonych przez polskich mistrzów sushi przepisów i zachwyciłam się nieoczekiwanym bukietem smaków. Teraz jestem stałą bywalczynią restauracji sushi. Te przepisy otrzymałam w jednej z nich, w wielkiej tajemnicy.

Tempura z krewetek królewskich
Składniki: Krewetki królewskie lub inne duże krewetki, sos sojowy, sok z cytryny, roztrzepane w miseczce białko, mąka ziemniaczana, olej do smażenia.
Przygotowanie: Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy, pozostawiamy na sicie do wyschnięcia. Skrapiamy krewetki sosem sojowym i cytryną, zanurzamy w roztrzepanym białku, a następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy natychmiast w głębokim oleju przez ok. 3 minuty. Tak przyrządzone krewetki wykładamy na ręcznik papierowy, aby się odsączyły z nadmiaru oleju. Podajemy natychmiast. Krewetki jemy palcami, maczając w sosie słodko-kwaśnym lub w słodkim sosie do sushi.

Maki z łososiem
Składniki: płat lub dzwonko łososia (namoczyć na ok. 2 godz. w sosie Teryaki, skropić cytryną, a następnie upiec w piekarniku), ryż do sushi, ocet ryżowy, nori (prasowane algi), sos Teryaki, mata bambusowa do rolowania, twarożek Philadelphia, pomarańcze, ziarna sezamu; słodki sos do sushi: sos teriaki, sos sojowy, cukier brązowy, ocet balsamiczny (połączyć składniki, gotując redukować do uzyskania gęstego, lekko winnego sosu).
Przygotowanie: Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodajemy kilka łyżek octu ryżowego, szczyptę soli i odrobinę cukru. Na matę bambusową kładziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko układamy ryż. Na środku układamy pas ugniecionego w palcach łososia, cienki pasek serka i pasek pozbawionych włókien pomarańczy. Linie wzdłuż krawędzi wodorostów smarujemy ciepłą wodą, zawijamy matę w kierunku środka i rolujemy, delikatnie uciskając. Zawartość, która wysunęła się z boku, wciskamy palcem do środka. Ostrym nożem kroimy rolkę na niewielkie części. Podajemy polane sosem i posypane ziarnem sezamu.

Prześlij dalej