Jesienny przysmak, czyli ziemniak w roli głównej12 października 2010

jesienny-przysmak-czyli-ziemniak-w-roli-glownej

Choć bywa niedoceniany i po macoszemu traktowany przez kucharzy, od lat ma w naszym menu pozycję niezachwianą. O tym, że Polska kocha ziemniaki świadczą liczne imprezy, które stawiają sobie za cel świętowanie ziemniaczanego smaku.

Na słodko: marcepany z ziemniaków
Składniki:
– 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
– 0,5 szklanki cukru
– 75 g masła
– 2 opakowania aromatu migdałowego
– ok. 250 g kaszki mannej błyskawicznej
– czekolada do polania pralinek
– migdały do dekoracji
– 50g likieru amaretto
– 90g masy marcepanowej (startej na tarce)
– do podstawowej masy można dodać mielone migdały lub orzechy.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Do rozpuszczonego masła dodać cukier. Mieszając doprowadzić do powstania płynnej jednolitej masy, a następnie mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziemniaki, wlać olejki migdałowe i mieszając, dosypywać kaszkę do takiej gęstości, która pozwoli uformować kulki. Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia masy. Z zimnej masy uformować kulki. Ułożyć na tacy i polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce.

Na ostro: ziemniaki po bombajsku
Składniki:
– 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
– olej słonecznikowy
– 1 czubata łyżka ziaren czarnej gorczycy
– szczypta kminu rzymskiego
– 1 czubata łyżka kurkumy
– 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
– 1 łyżka mieszanki garam masala
– 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
– 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
– 2 łyżki masła
– pęczek świeżych liści kolendry i sól do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju. Wsypać czubatą łyżkę ziaren czarnej gorczycy (uwaga strzela!) i szczyptę kminu, kurkumę, mielone ziarna kolendry i garam masala oraz łyżeczkę chilli w proszku. Obrać ostudzone ziemniaki, przekroić je na pół, jeszcze raz na pół, a potem na trzy części. Obrać 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce i wrzucić na patelnię. Dodać masło, przez chwilę podsmażyć sos i dodać pokrojone ziemniaki oraz posiekane liście kolendry. Ja po przełożeniu na talerz posypuję solą do smaku. Ostre i smaczne.

Po hiszpańsku: tortilla de patatas
Składniki:
– 6 dużych ziemniaków
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 4 jajka
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sól
– pieprz
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać ziemniaki i smażyć aż staną się miękkie. Jajka roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Ziemniaki z patelni przełożyć do miski z jajkami i dokładnie wymieszać. Całość wlać ponownie na patelnię z oliwą i smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia. Z pomocą dużego, płaskiego talerza lub okrągłej deski do krojenia przełożyć tortillę na drugą stronę i ponownie smażyć do zarumienienia. Ciepła tortilla najlepiej smakuje ze szklanką zimnego kefiru, maślanki lub z sosem tzaziki.

Prześlij dalej