Edukacja kulinarna7 października 2010

edukacja-kulinarna

Chcemy jeść zdrowo, smacznie i niedrogo. Ale jesteśmy tak zabiegani, że nie mamy czasu na kuchenne eksperymenty. Z pomocą przychodzą coraz bardziej popularne kursy gotowania. Cóż bowiem piękniejszego od zgłębiania kulinarnych tajemnic w towarzystwie dzieci i przyjaciół.

Kursy gotowania to rzecz praktyczna, a przy tym bardzo przyjemna. Z jednej strony uczymy się gotować, rozwijamy swoje kulinarne wyczucie, wzbogacamy kuchenny repertuar, z drugiej spędzamy miło czas w towarzystwie podobnych nam miłośników dobrej kuchni. Na takie kursy warto zabrać ze sobą dzieci. Wspólne gotowanie z maluchami może być miłym i pożytecznym sposobem na spędzanie wolnego czasu i rozwijanie rodzicielskich więzi.

Sushi własnej roboty
Oferta kursów gotowania w większości dużych miast jest naprawdę bogata i zróżnicowana. Można poznać tu tajniki kuchni od podstaw – od nazw poszczególnych produktów, sposobów ich przyrządzania, po najbardziej wyrafinowane potrawy. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Kursy przeznaczone są dla dorosłych i dzieci, rodzin, singli i seniorów, dla kucharzy początkujących i bardziej zaawansowanych, miłośników sushi, kuchni włoskiej czy tajskiej.
Anka, która zapisała się na kurs sushi tłumaczy swoją decyzję względami finansowymi.
– Sushi w restauracjach czy barach jest drogie – narzeka. – Nie stać mnie, by ze znajomymi wybrać się tam, ilekroć mam ochotę na sushi. Zapisałam się więc na kurs dla początkujących do Sushi Akademia. Pięciogodzinne zajęcia kosztowały 150 zł. Spotkanie rozpoczął pokaz multimedialny o historii i specyfice sushi, potem była praktyka – kroiliśmy ryby, uczyliśmy się gotować ryż, by był odpowiednio lepki, pod okiem specjalistów uczyliśmy się zawijać wszystko w jedną całość. Przy okazji dowiadywaliśmy się, jak rozpoznać oraz gdzie kupić za rozsądną cenę dobre produkty do sushi – opowiada Ania i dodaje: – Sushi robione w domu kosztuje jedną czwartą tego, co musimy zapłacić w restauracji. A zabawy przy lepieniu maki czy nigri jest mnóstwo – wspomina z uśmiechem. Teraz spotykają się ze znajomymi i wieczorami urządzają kolacje z gotowaniem lub przyrządzaniem sushi. – Znajomi byli na innym kursie kucharskim. Nauczyli sić gotować świetne tajskie potrawy z woka. Teraz umawiamy się i wymieniamy przysmakami, wspólnie bawimy w kuchni dzieląc doświadczeniami – dodaje Ania.

Czysta przyjemność
W „Akademii Odżywiania dla Zdrowia Pięć Smaków” uczestnicy spotkań gotują wg zasad kuchni pięciu przemian, skomponowanej w myśl zasad dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz zgodnie z porami roku i szerokością geograficzną.
– Poprzez wykłady oraz warsztaty gotowania uczę codziennego zdrowego odżywiania – tłumaczy założycielka Akademii Anna Krasuska. – Bardzo zależy mi na umożliwieniu uczestnikom bezpośredniego kontaktu z praktyką w kuchni. Na warsztatach każdy gotuje samodzielnie pod moich bacznym okiem. Gotowanie ma być czystą przyjemnością i dawać zadowolenie robienia czegoś dobrego dla siebie i bliskich. Atmosfera na warsztatach jest miła, cały czas rozmawiamy o wszelkich aspektach zdrowego żywienia, a także wymieniamy się radami. Po 5-godzinnych warsztatach uczestnicy są ze sobą zintegrowani i odprężeni – zapewnia.
Osobną grupę w Akademii stanowią spotkania dla odchudzających się, podczas których kursanci mogą na przykład nauczyć się, jak przygotowywać słodkości bez dodatku białego cukru czy białej mąki. Wszyscy gotują wspólnie pod nadzorem kucharza te same potrawy. W kursie bierze udział maksymalnie 16 osób. Koszt 5 godzin to 220 zł. W cenę wliczono m.in. wykład, skrypt z przepisami i produkty.

Gotowanie tematyczne i afrodyzjaki
Podczas kursów w „Enjoy Cooking” początkujący kucharze amatorzy mogą nauczyć się wszystkiego o przystawkach, deserach czy zupach. Bardziej zaawansowani mogą poznawać tajniki poszczególnych kuchni – francuskiej, włoskiej (np. makaron z sosem ragout na bazie czerwonego wina), azjatyckiej (sajgonki, krewetki w tempurze) lub śródziemnomorskiej. Koszt 4 godzinnych zajęć w pełni wyposażonej kuchni to 150 zł. To, co ugotujemy czy przyrządzimy, można zabrać do domu i pochwalić się najbliższym swymi dokonaniami. Atrakcją są też spotkania rodzinne – można gotować z dziećmi, świetnie się bawiąc a przy okazji nie martwiąc o to, kto posprząta w kuchni po kilku godzinach mieszania, przesypywania i doprawiania.
Renomowana „Akademia Kurta Schellera” proponuje z kolei m.in. kursy jedno- i dwudniowe. W czasie zajęć można dowiedzieć się wiele na temat kuchni międzynarodowej oraz poznać przepisy ze wszystkich stron świata, często ułożone tematycznie (np. potrawy do piwa, BBQ, z grzybów). Niektóre spotkania zapowiadają się szalenie egzotyczne, jak chociażby te, na których kursanci przygotowują potrawy będące… afrodyzjakami (np. ceviche po karaibsku albo ciasto z pstrąga z szynką prosuitto). Za szkolenie trzeba zapłacić ok. 200 zł.
Niemalże wszystkie szkoły oferują też spotkania z gotowaniem organizowane dla grup przyjaciół, czy całej rodziny. Zajęcia organizowane są na zlecenie klienta, mają indywidualny charakter i zazwyczaj nie są prowadzone regularnie. Można umówić się na kurs gotowania z okazji dnia matki, dnia dziecka, albo rocznicy ślubu.
– Gotowanie jest po prostu modne – mówi Ania. – Modę tę „nakręcają” popularne programy kulinarne i trend zdrowego odżywiania. Coraz więcej ludzi docenia również gotowanie, jako formę relaksu i sposobu na miłe spędzenie czasu ze znajomymi.

Dzieciaki w kuchni
Osobną grupę stanowią zajęcia przeznaczone dla dzieci. Czasami gotują same jak w szkółce „Little Chief”, czasami z rodzicami („Akademia Kurta Schellera”, „Enjoy Cooking”). Maluchy i nastolatki w różnych grupach wiekowych (4-6, 7-11, 12-16).
Rodzice prowadzą maluchy na kursy, bo sami lubią jeść i gotować. Chcą więc, by ich dzieci poznawały nowe smaki, otwierały się na inne kuchnie, zaprzyjaźniały ze zdrowymi produktami, a przy okazji nauczyły się pracować w grupie.
– Dzieci uwielbiają te zajęcia, bo mogą robić coś, co zazwyczaj jest poza ich zasięgiem, kojarzy się z dorosłością – tłumaczy Agnieszka, która wysyła swoją 5 lenią córkę na zajęcia z gotowania. – Maluchy dowiadują się m.in. o tym, skąd pochodzi jedzenie, dlaczego warto jeść zdrowe, nieprzetworzone i sezonowe składniki. Najmłodsi dostają instrukcje dotyczące sprzątania i utrzymywania porządku wokół siebie – dodaje.
Na kursach dzieci robią wszystko same, z wyjątkiem dotykania rzeczy ostrych i gorących. Nastolatki uczą się pracy z nożami i gotują samodzielnie przy kuchenkach. – Większość z nich jest wyraźnie uszczęśliwiona i domaga się kontynuowania przygody z gotowaniem – przyznaje Agnieszka.

Kursy gotowania
• Akademia Odżywiania dla Zdrowia Pięć Smaków (www.piecsmakow.com.pl)
• Sushi Akademia (www.sushiakademia.pl)
• Akademia Kurta Schellera (www.schelleracademy.com.pl)
• Szkoła Gotowania Enjoy Cooking (www.enjoycooking.pl)
• Szkoła gotowania dla dzieci (www.littlechef.pl)

Prześlij dalej