Igraszki z tradycją11 marca 2010

Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym dla chrześcijan świętem. Na większości polskich stołów królują wówczas tradycyjne wielkanocne potrawy: pieczone mięsa, pasztety, jajka.

W moim domu również szanuje się tradycję, ale szczerze mówiąc, nudzi mnie serwowanie co roku tego samego zestawu dań. Postanowiłam więc odrobinę zmodyfikować tradycyjną pieczeń, do czego i Państwa serdecznie zachęcam.

Schab w miodzie i imbirze

Składniki: schab, 5 łyżek miodu, kawałek świeżego, obranego i pokrojonego w plasterki imbiru, główka czosnku, gałązka rozmarynu, 3 gałązki tymianku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:Schab solimy, pieprzymy, smarujemy miodem, okładamy plasterkami czosnku i imbiru. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju, po czym przekładamy do garnka i zalewamy białym winem. Dodajemy rozmaryn, tymianek i dusimy na bardzo wolnym ogniu do miękkości. Następnie wyjmujemy mięso, a pozostały sos redukujemy i doprawiamy do smaku solą i octem balsamicznym. Tak przygotowane mięso podaję z cebulą duszoną w winie i np. gotowanymi ziemniaczkami.

Cebula duszona w winie

Składniki: 1 kg cebuli, 1 małe opakowanie dużych rodzynek, 1 kostka masła, 1 szklanka białego wytrawnego wina.
Przygotowanie: Rodzynki płuczemy i zalewamy winem na co najmniej 30 minut. Cebulę obieramy i kroimy pionowo w cząstki. Podsmażamy lekko na maśle, dodajemy rodzynki z winem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy ok. 1,5 godziny, pod przykryciem, na bardzo małym ogniu.

Prześlij dalej