Smak orientu2 lutego 2010

W kuchni farmaceutycznej nie może zabraknąć ziół i przypraw. To one są podstawą niezwykle aromatycznej kuchni indyjskiej, w której ostatnio zasmakowałam.

W Internecie znalazłam kilka przepisów na doskonałe orientalne potrawy – Państwu polecam te osobiście sprawdzone. Przepis na wspaniałego kurczaka po indyjsku oraz wyśmienite sosy, które z pewnością będą do nie – go wybornym dodatkiem.

Kurczak po indyjsku

Składniki: pierś z kurczaka pokrojona w dużą kostkę, marynata (jogurt naturalny, starty świeży imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawa garam masala, słodkie i ostre sproszkowane chilli, sok z cytryny, sól.

Przygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią piersi z kurczaka na minimum 3 godz. (ja zostawiłam na całą noc). Kawałki kurczaka piec na wysmarowanej masłem blaszce, aż do mocnego zrumienienia. Dzięki marynacie mięso jest soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Podaję je z ryżem basmati i pomidorowym sosem.

Sos do kurczaka

Składniki: Pomidory z puszki, czosnek, przyprawa garam masala, curry, masło, mleczko kokosowe, sól.

Przygotowanie:Zmiksować pomidory z czosnkiem i przyprawami, gotować na małym ogniu z masłem i gęstym mleczkiem kokosowym. Dosolić do smaku (w ten sam sposób przyrządziłam dorsza, był doskonały, podałam go z ryżem i chutney’em).

Chutney

Składniki: olej roślinny, 2 posiekane cebule, kawałek imbiru starty na grubej tarce, 6 drobno posiekanych ząbków czosnku, 1 drobno pokrojone chilli, curry, wiórki kokosowe, puszka pokrojonych pomidorów, 2 łyżeczki brązowego cukru, 2 łyżeczki octu balsamicznego.

Przygotowanie: W rondlu rozgrzać olej i zeszklić w nim cebulę. Dodać imbir, czosnek, chilli, curry i wiórki kokosowe. Podsmażać przez parę minut, aż wiórki lekko się przyrumienią. Dodać pomidory, cukier i ocet balsamiczny. Gotować bez przykrycia na małym ogniu 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.

Prześlij dalej