Jesienne cud-kremy5 października 2009

Gdy za oknem zimno i mokro, lubię gotować dla moich gości pożywne zupy kremy. Kiedy znikają z talerzy, widzę w ich oczach poczucie błogości i ciepła rozchodzącego się po całym ciele.

Polecam Państwu eksperymentowanie ze składnikami. Zupy kremy są bardzo łatwe w przygotowaniu, a można z nich zrobić prawdziwe kulinarne cudeńka. Polecam Państwu moje przepisy.

Zupa krem z ziemniaków

Składniki: ziemniaki, boczek wędzony, cebula, włoszczyzna, bulion warzywny, majeranek, serek mascarpone lub kremowa śmietana.
Przygotowanie:Ziemniaki, cebulę i włoszczyznę pokroić. Gotować do miękkości na bulionie z dodatkiem dwóch gałązek majeranku i zeszklonej cebuli. Pokrojony w cienkie plasterki boczek upiec w piekarniku, by był chrupiący i pozbawiony tłuszczu. Osuszyć na ręczniku papierowym. Z zupy wyjąć majeranek i włoszczyznę, dodać serek mascarpone. Zmiksować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać w kokilkach posypane upieczonym boczkiem.

Zupa krem z brokułów

Składniki: świeże albo mrożone różyczki brokułów, bulion warzywny, szyjki rakowe, kilka ząbków czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, serek mascarpone.
Przygotowanie: Brokuły gotujemy w bulionie. Po ugotowaniu dodajemy kilka ząbków czosnku, natkę pietruszki, sól i pieprz, serek mascarpone i miksujemy. Po przełożeniu kremu do kokilek na wierzchu układamy zrumienione na maśle z czosnkiem szyjki rakowe (można zastosować szyjki rakowe w zalewie, dostępne w sklepach zwykle w niewielkich słoiczkach).

Prześlij dalej