Kapelusze na stół!1 września 2009

Choć niektórzy dietetycy nie polecają ich spożywania, na podstawie chemicznego składu owocników grzybów jadalnych można stwierdzić, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym.

Grzyby zawierają wszystkie podstawowe składniki – białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz podtrzymywania jego procesów życiowych. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że grzyby zawierają różne enzymy i substancje aromatyczne nadające potrawom z grzybów, a także z grzybami niepowtarzalny aromat i smak oraz powodują lepsze trawienie pokarmów, to wartość ich jako produktu spożywczego znacznie wzrośnie.

Lasagna z grzybami

Składniki: makaron lasagne, grzyby, cebula, sos beszamelowy (mleko, masło, mąka), sól, pieprz.
Przygotowanie:Grzyby pokroić w plastry, podgotować, a następnie podsmażyć z cebulką i pieprzem. Beszamel – 1/2 kostki masła, 1/4 szklanki mąki, mieszając zagotować. Następnie wlać mleko – ok.1/4 szklanki, mieszać do osiągnięcia gęstego kremu, sól i pieprz do smaku. Na każdy płat lasagne układamy beszamel, a następnie grzyby. Układamy kilka warstw. Wierzchnią warstwę powinny stanowić grzyby. Ułożyć kilka kawałków masła, każdą warstwę posypać tartym parmezanem i włożyć do nagrzanego piekarnika (160 st. C) na ok. 35-40 min. Po upieczeniu posypać drobno siekaną natką pietruszki.

Aromatyczne grzyby na grzankach z mascarpone

Składniki: 4 duże grzyby (prawdziwki, kozaki), 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1/2 szklanki białego wina, 4 łyżki sera mascarpone, gremolata (aromatyczna pasta z drobno posiekanej natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku).
Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni zrumienić pokrojone w plastry grzyby, dodać sól i pieprz. Po chwili smażenia wlać wino i zostawić na mniejszym ogniu, aż wino całkowicie wyparuje. Smarować ciepłe plastry grzybów serem mascarpone i posypywać obficie gremolatą. Podawać na grzankach.

Prześlij dalej