Pysznie i zdrowo, czyli boska Italia na talerzu27 kwietnia 2009

Północne regiony Włoch to prawdziwy raj dla smakoszy i wielbicieli zdrowej kuchni. Mieszkańcy tej części Półwyspu Apenińskiego mają wszystko, czego dusza zapragnie na wyciągnięcie ręki wyborne wędliny, sławne na cały świat sery, przednia oliwa z oliwek, doskonałe wina.

Na szczęście pochodzących stamtąd smakołyków możemy skosztować bez potrzeby zagranicznych wojaży. W kolejnej odsłonie cyklu „Kuchnia Farmaceutyczna” prezentujemy Państwu dwa fascynujące przepisy ze sztandarowymi w kuchni włoskiej składnikami – szynką parmeńską, parmezanem, serem gorgonzolą i rucolą

Gruszki z gorgonzolą

Składniki: 2 duże dojrzałe gruszki, 100g sera gorgonzola, 2 łyżki śmietany, 1/5 szklanki białego wina, 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich, sok z połówki cytryny, 200g rukoli.
Przygotowanie:Gruszki obrać ze skórek. Pokroićna cienkie plasterki i blanszować przez krótką chwilęw syropie zakwaszonym cytryną. Rukolę umyći osuszyć. Ułożyć na talerzu, a na nim plastry gruszki. Skropić sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzać masło, dodać pokruszony ser i śmietanę oraz wino. Mieszać, podgrzewając na niewielkim ogniu. Na drugiej patelni uprażyć bez tłuszczu orzechy. Ciepłym sosem polać gruszkę, posypać orzechami.

Kolorowa sałatka z sosem balsamico

Składniki: kilka rodzajów sałaty (rzymska, karbowana, masłowa, rukola), kilka pomidorów cherry, kawałek parmezanu, 3 łyżki czarnych oliwek, kilka plasterków prosciutto (szynki parmeńskiej), 2 łyżki octu balsamico, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Przygotowanie: Sałatę opłukać, odsączyć z wody przełożyć do salaterki. Pomidory piec w rozgrzanym piekarniku do czasu, aż popęka ich skórka. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Na sałacie położyć pomidory, plasterki prosciutto i oliwki. Polać przygotowanym sosem, posypać wiórkami parmezanu.

Prześlij dalej