Moc ryb morskich5 lutego 2009

Istotnym składnikiem urozmaiconej diety są oleje z ryb morskich. Nie tylko stanowią materiał energetyczny dla naszego organizmu, ale też dostarczają wielu cennych substancji o działaniu farmakologicznym.

Oleje rybie dostarczają kwasów nienasyconych z szeregu n-3 – EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy), których organizm ludzki nie potrafi zsyntetyzować, a które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Stanowią bowiem element budulcowy, wchodząc w skład błon komórkowych. Duże ilość DHA znajdują się w błonach komórkowych kory mózgowej i siatkówce oka. Kwasy omega-3 zmniejszają krzepliwość krwi poprzez redukcję agregacji płytek oraz zmniejszają ciśnienie krwi. Poza tym regulują powstawanie eikozanoidów, przez co mogą zmniejszać stężenie LDL i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy. Wykazują ponadto działanie przeciwzapalne, dobrze wpływają też na stan skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieniowania. Oprócz NNKT, oleje pozyskiwane z ryb morskich zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, głównie witaminę A i D. Pierwsza odpowiada za dobre widzenie po zmroku oraz za prawidłowy stan błon śluzowych, druga zaś za prawidłowy stan kości, co jest istotne dla osób cierpiących na osteoporozę. Olej z rekina zawiera alkiloglicerole (alkoksyglicerole). Związki te są połączeniem glicerolu i alkoholu alifatycznego- chimylowego, selachylowego i batylowego. U człowieka występują w niewielkich ilościach, głównie w szpiku kostnym. W przypadku oleju z wątroby rekina ich zawartość wynosi ok. 30%. Związki te regulują działanie szpiku kostnego, zwiększają liczbę krwinek i pobudzają układ immunologiczny. Wykazują również działanie przeciwbakteryjne oraz łagodzą alergie pokarmowe. W badanich in vitro stwierdzono, że uszkadzają błony komórkowe komórek nowotworowych, przez co te stają się bardziej narażone na działanie trucizn i leków cytostatycznych. Ciekawym składnikiem tranu z rekina jest skwalen. Jest to triterpen, prekursor cholesterolu. W ludzkim organizmie wchodzi w skład płaszcza lipidowego skóry. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Poza tym, wraz z alkiloglicerolami i kwasami omega-3 poprawia odporność na infekcje. Ponadto preparaty zawierające oleje z ryb morskich, które zawierają alkiloglicerole polecane są w stanach obniżonej odporności – w przewlekłych zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych.

Prześlij dalej