Odporność prosto z morskich głębin19 grudnia 2008

Zdrowe odżywianie i regularna aktywność fizyczna to podstawa ochrony przed infekcjami. Ale pacjentom, którym szczególnie zależy na wzmocnieniu w tym czasie systemu odpornościowego, warto polecić preparaty wyprodukowane na bazie naturalnych surowców takich, jak choćby olej rybi.

Sport, sauna, wietrzenie pomieszczeń, wartościowa dieta, odpowiednia ilość snu to najprostsze metody na zachowanie zdrowia. Zawodzą jednak, gdy wprowadza się je w pośpiechu. Sprawy nie ułatwia codzienne zabieganie i życie w stresie. Dlatego pacjenci często szukają dodatkowego wsparcia z aptecznej półki.

Szczególne wskazania

Na rynku istnieją leki i suplementy diety pomagające wzmocnić siły obronne organizmu. Często są to preparaty z pogranicza dietetyki i immunologii. Możemy je zalecić w szczególności osobom, które ze względu na tryb życia, pracy lub wiek są w grupie o zwiększonym ryzyku zachorowań. Szczególną grupą są dzieci poniżej 12. roku życia, ponieważ u nich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, a dodatkowo przebywając w zbiorowiskach (przedszkola, szkoły) są bardziej narażone na kontakt z patogenami. Poza tym często niesłusznie leczone antybiotykami infekcje pokutują w ich przypadku osłabieniem mechanizmów obronnych. Kolejną grupę stanowią osoby w okresie rekonwalescencji, narażone na stres lub wyczerpanie psychiczne czy fizyczne. Również osoby, które nie dostarczają do organizmu wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (ich źródłem są m.in. morskie tłuste ryby), mogą zapadać na choroby infekcyjne częściej i wskazane jest u nich podawanie suplementów NNKT, a w szczególności omega-3. Zapotrzebowanie na te kwasy wzrasta także w trakcie ciąży. Po konsultacji z lekarzem mogą być one również pomocniczo stosowane u pacjentów w trakcie chemio- i radioterapii.

Pobudza i aktywuje

Preparaty z olejem rybim są otrzymywane z wątroby ryb (rekina, dorsza) albo z mięśni (sardeli, sardynek). Zawierają kwasy omega-3 np. kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), a także alkiloglicerole (AKG) i skwalen, które silnie stymulują system immunologiczny. Kwasy EPA i DHA mają duży wpływ na rozwój oraz zdrowie układu nerwowego, krążenia i odpornościowego oraz regulują gospodarkę lipidową, obniżając m.in. poziom trójglicerydów. Alkiloglicerole, naturalnie występujące np. w szpiku i skórze, działają wielopoziomowo. Wzmagają odporność naturalną i nabytą, zwiększają odpowiedź humoralną i komórkową. Pobudzają szpik do produkcji erytrocytów i limfocytów, aktywują makrofagi. Skwalen jest również produkowany w naszych komórkach, ale spadek jego syntezy i wzrost zapotrzebowania wraz z wiekiem jest wskazaniem do uzupełniania niedoborów. Wpływa on na układ immunologiczny przez pomoc w produkcji przeciwciał i wzmacnianie naturalnej bariery biologicznej (skóry).

Dawkowanie

Dzienne zapotrzebowanie wynosi: na AKG – 700 mg, skwalen – 500 mg, EPA – 900 mg i DHA – 600 mg. Wysokie dawki oleju z wątroby rekina poprawiają mechanizmy obronne organizmu nawet w walce z komórkami nowotworowymi poprzez stymulację limfocytów do wytwarzania interferonu, czynnika martwicy nowotworu (TNF). Oleje rybne dostępne są w różnej formie, co daje możliwość dobrania pacjentowi odpowiedniej, zależnie od potrzeb i preferencji. Kapsułka maskuje rybi zapach, ale może być trudna do połknięcia, w razie potrzeby pacjent może ją nakłuć a zawartość zmieszać z pokarmem. Aby neutralizować ewentualne odbijanie się, tran powinien być przyjmowany w trakcie lub po posiłku. Preparaty te nie mogą być łączone z lekami immunosupresyjnymi. Ostrożność należy zachować przy jednoczesnym stosowaniu leków p/zakrzepowych i statyn, gdyż nasila się ich działanie. Istotną dla pacjenta jest informacja o zawartości wit. A i D i ryzyku ich kumulacji i przedawkowania przy nadmiernej podaży.

Prześlij dalej