Alpejskie smaki

 2 minuty

Farmacja Praktyczna

Kaczka z rösti, szpinakiem i sosem rabarbarowym

Składniki (dla 2 osób): 2 duże kacze piersi (ze skórą), 200 g świeżego szpinaku, 20 g masła, 25 g cukru, 3 pokrojone łodygi rabarbaru, 150 ml wytrawnego czerwonego porto, 150 ml bulionu z kurczaka, 4 obrane ziemniaki, sól, kilka listków tymianku, olej do smażenia.
Przygotowanie:Na patelni przesmażyć rabarbar z cukrem. Dolać porto, doprowadzić do wrzenia, dolać bulion i gotować, aż zgęstnieje. Rozgrzać piekarnik do 180şC. Ugotować ziemniaki (ok. 15 min), ostudzić i zetrzeć na tarce. Oprószyć je solą, zawinąć w bawełnianą ściereczkę i wycisnąć z nich płyn. Wymieszać ziemniaki z tymiankiem, formować niewielkie placki i smażyć na złocisty kolor. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć piersi kaczki od strony skóry na złocisty kolor. Wstawić mięso do piekarnika na 8-12 min. Wyjąć mięso i odstawić na 5 min w temp. pokojowej. Na drugiej patelni stopić masło i zblanszować szpinak. Pokroić mięso, podawać z rösti, szpinakiem i odrobiną sosu.

Czekoladowe fondue

Składniki (dla 6 osób): 40 dag gorzkiej czekolady, 300 ml słodkiej śmietanki kremówki, 1 ananas, 1 pomarańcza, 1 zielone jabłko, 1 czerwone jabłko, suszone figi, truskawki, banany, kiwi.
Przygotowanie: Owoce pokroić w ćwiartki lub w kostki i rozdzielić na 6 talerzyków. W miseczce pokruszyć czekoladę. Zagotować śmietankę w naczyniu do fondue, dodać czekoladę, zdjąć z ognia, poczekać, aż czekolada się rozpuści. Naczynie ponownie ustawić nad malutkim płomieniem. Owoce nabijać na patyczki lub widelce do fondue i zjadać maczając w czekoladzie.

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej