Egzotyka na talerzu10 października 2008

egzotyka-na-talerzu-237x145

Zjawiskowe potrawy kuchni tajskiej od wieków kuszą zastępy skamoszy na całym świecie. Tajemnica ich smaków kryje się bowiem w harmonii i spokoju filozofii życia, którą mieszkańcy południowo-wschodniej Azji przenieśli do kuchni.

Kuchnia tajska należy do najlepszych i najbardziej oryginalnych na świecie. To nie przypadek, że robi furorę w Europie i Stanach Zjednoczonych. Ukształtowała się bowiem pod wpływem chińskiej oraz indyjskiej sztuki kulinarnej. W Tajlandii żyje się wolniej niż w Europie. Posiłki są celebrowane, dokładnie przeżuwa się każdy kęs. Warto zatem przejść na nowy styl żywienia zwany „slow food” i nieśpiesznie biesiadować przy stole. Za zaletę kuchni tajskiej uznać trzeba higienę spożywania posiłków. Powodem do odwiedzenia tajskiego królestwa smaku są również lekkość i walory zdrowotne potraw.

Szczypta smaku

Tajowie doskonale czują się w kuchni, tworząc zadziwiające kompozycje smakowe. Użyte przyprawy i czas komponowania potrawy zależą wyłącznie od kucharza. Wie on, że sekretem udanego dania jest zachowanie równowagi między czterema smakami: kwaśnym, słodkim, słonym i kremowym. Smak ostry (ogień) znajduje się nad tymi czterema smakami. Tajskie potrawy są dość pikantne na skutek szerokiego zastosowania czerwonych i zielonych papryczek chili. Są one niezastąpionym składnikiem past curry, które służą do smażenia wielu tajskich dań. Odpowiedni smak gwarantują następujące składniki:

  • słodki– trzcina cukrowa, ananas;
  • kwaśny– cytryna, ocet, niedojrzały owoc mango lub ananas;
  • słony– sól, sos rybny;
  • gorzki– gorzki ogórek;
  • ostry – chili oraz papryka.

W kuchni tajskiej używa się też kolendry czy bazylii oraz przypraw mało znanych w Polsce: trawy cytrynowej, kafiru (owocu podobnego do cytryny o zielonej, pomarszczonej skórce) oraz galangala, czyli tajskiego odpowiednika imbiru.

Łyżka i widelec

Wszystkie potrawy bazują na ryżu (głównie jaśminowym), który neutralizuje ostre smaki, tak popularne w kuchni tajskiej. Traktowany jest on jak chleb czy ziemniaki. Gotuje się go bez dodatku soli, a spożywa – ku zaskoczeniu smakoszy – łyżką i widelcem (kiedyś jedzono tylko rękami, a zupy pito wyłącznie z miseczek). W Tajlandii nie używa się pałeczek, z wyjątkiem dań z makaronu. Fakt ten może ucieszyć Polaków, którzy nie przywykli do tego sposobu jedzenia. Wszystkie potrawy podaje się jednocześnie. Każdy biesiadnik dostaje miseczkę z ryżem, a pozostałe dania nakłada sobie z talerzy znajdujących się na stole. Żeby nie popełnić faux pas, warto wiedzieć, że jedzenie nabiera się widelcem na łyżkę, ponieważ używanie jedynie widelca uważa się za przejaw prostactwa!

Kuchnia pałacowa

Tajski obiad składa się zazwyczaj z zupy, curry, dania stir-fry (smażonego na dużym ogniu w woku), sosu do maczania i oczywiście ryżu. Fundamentalne znaczenie ma odpowiednie łączenie dań. Kurczak z chili powinien być podawany z zupą z dyni z kawałkami wieprzowiny. Wszystkie specjały powinny być serwowane na gorąco (przyrządza się je w woku, bez użycia tłuszczu). Równie istotna jest estetyka podawanych potraw. Tajowie są wirtuozami w ich dekorowaniu: wycinanie ozdób z warzyw i owoców traktują jak sztukę. Jedzenie przyozdabia się szczypiorkiem, ogórkiem, pomidorem itp. (jest to tzw. nurt „kuchni pałacowej”), co sprawia, że jego wygląd intensywnie oddziałuje na zmysły.

Do wyboru, do koloru

Różnice w kuchni tajskiej wynikają z miejsca jej pochodzenia. Na północy kraju popularny jest kleisty ryż, w centralnej Tajlandii największą popularnością cieszy się ryż zwykły, przyrządzany na parze. Dania północne są z reguły łagodniejsze od tych pochodzących z regionów północno-wschodnich. Najpopularniejszą potrawą są tutaj wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, kurkumy, tamaryndu oraz rosół z kury z makaronem z dodatkiem szczypiorku, kapusty i cytryny. Powszechnymi daniami są także… smażone koniki polne oraz smażone żaby okraszone czosnkiem (polecane „kulinarnym kaskaderom”). Na południu kraju do większości potraw dodaje się mleko kokosowe, które łagodzi pikantny smak, a jego miąższ występuje w roli przyprawy. W kuchni tajskiej wykorzystuje się również owoce morza, do których Tajowie mają nieograniczony dostęp. Bogactwo smaku dopełniają liczne warzywa: brokuły, fasola, groszek czy pędy bambusa. Natomiast wykwintne desery przygotowuje się na bazie ananasa, liczi, rambutanu (śliwki chińskiej), papai itp. Miłośnicy warzyw powinni sięgnąć po wytrawne sałatki – yam, podawane z sosami tajskimi, np. sojowym, rybnym, limonkowym. Są one lekkostrawne, więc będą doskonałym uzupełnieniem diety.

Prześlij dalej