Syndrom upojnego wieczoru23 lipca 2008

Zaczął się okres urlopów. Częściej nadarza się okazja do wypicia małego piwka, lampki wina i kolorowych drinków. Następnego dnia cierpimy z powodu bólu głowy, mdłości, bólu brzucha. Słowem mamy kaca.

Nie ma jednej recepty na tego typu dolegliwości. Oprócz przyjmowania dużej ilości płynów pacjent może ratować się tabletkami przeciwbólowymi, preparatami dostarczającymi substraty do szybszego metabolizowania alkoholu lub zawierającymi substancje przeciwutleniające i substancjami wysokoenergetycznymi.

Duże ilości płynów

Bardzo ważne jest, by następnego dnia pacjent pił dużo płynów – uzupełnia wtedy niedobory elektrolitowe, oczyszcza swój organizm. Dobre efekty daje picie zielonej herbaty lub wody z cytryną, najlepiej posłodzonej miodem, co dostarcza składników antyoksydacyjnych oraz łatwo przyswajalnych cukrów.

Tabletki przeciwbólowe

Pacjenci przede wszystkim sięgają po tabletki przeciwbólowe. Na rynku jest bardzo dużo takich preparatów, ale należy pamiętać, że w przypadku bólu głowy występującym po nadużyciu alkoholu nie wolno stosować preparatów z paracetamolem.

*Paracetamol – lepiej coś innego
Preparaty z paracetamolem są najbardziej popularnymi środkami przeciwbólowymi, ale nie wolno stosować ich w przypadku bólu głowy spowodowanego kacem. Alkohol potęguje uszkadzające działanie paracetamolu na wątrobę. Wzmaga aktywność enzymów wątrobowych (cytochromu P-450), które przekształcają paracetamol w hepatotoksyczny metabolit NAPQI. W momencie, kiedy przyjmujemy paracetamol w dawce leczniczej i nie nadużywamy alkoholu, metabolit ten powstaje w małej ilości, a następnie jest detoksykowany i wydalany przez nerki.

**Preparaty z kwasem acetylosalicylowym
Kwas acetylosalicylowy, oprócz tego, że wykazuje działanie przeciwbólowe, działa również przeciwgorączkowo i przeciwzakrzepowo. Preparaty polecane na kaca zawierają dodatkowo substancje buforujące, kwas aminooctowy czy kwas cytrynowy. Substancje te zmniejszają drażniące działanie kwasu acetylosalicylowego na błonę śluzową żołądka, co zmniejsza dolegliwości dyspeptyczne. Jest to bardzo ważne, ponieważ alkohol silnie podrażnia śluzówkę żołądka, a należy pamiętać, że kwas acetylosalicylowy sam również uszkadza błonę śluzową. Na ból głowy spowodowany kacem nie wolno zalecać pacjentowi preparatów zawierających paracetamol. Nie mogą go przyjmować osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz osoby o słabej krzepliwości krwi. W przypadku, gdy kac objawia się zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego, można zaproponować pacjentowi leki zawierające ranitydynę w niewielkiej dawce, które hamują wydzielanie kwasu solnego.

Witamina C, witaminy z grupy B, jony Mg

Osobie cierpiącej po udanej imprezie warto polecić preparaty z magnezem i witaminę C, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające, więc redukuje ilość wolnych rodników w organizmie. Pijąc, tracimy dużo minerałów – zwłaszcza magnez oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie – witaminy z grupy B. Warto polecić przyjęcie preparatów wyrównujących te braki. Gdy złej formie fizycznej towarzyszy zła forma psychiczna, niezawodny okazuje się magnez. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek, zwłaszcza nerwowych.

Preparaty antykacowe

Tego typu preparaty wpływają na efektywność metabolizmu alkoholu. Do organizmu dostarczane zostają substraty do szybszego metabolizowania alkoholu. Toksyczny aldehyd octowy jest szybciej utleniany do CO2, dzięki czemu znoszone są objawy związane z zatruciem tym związkiem. Preparaty polecane na kaca zawierają dodatkowo substancje buforujące (np. glicynę), które zmniejszają drażniące działanie kwasu acetylosalicylowego na błonę śluzową żołądka. Preparaty antykacowe są polecane do stosowania już w trakcie spożywania alkoholu. Ma to duży sens, ponieważ alkohol bardzo szybko się wchłania i od razu podlega przemianom w organizmie.

Substancje wysokoenergetyczne

Glukoza to najlepszy środek energetyczny. Jest substancją bardzo dobrze przyswajalną i szybko wykorzystywaną przez serce i mózg. Logiczniejsze jest przyjmowanie pokarmów, które dostarczą łatwo przyswajalnych węglowodanów, niż jedzenie tłustych potraw, które dodatkowo obciążą wątrobę. Poza tym dzięki glukozie acetylo-CoA, powstały po przemianie etanolu, może wejść w cykl Krebsa i szybciej zostaje spalony do CO2. Napoje wysokoenergetyczne zawierają cukier, kofeinę, taurynę, witaminy z grupy B, często wyciąg z guarany, witaminę C. Należy jednak pamiętać, że przyspieszają one akcję serca, są niewskazane dla diabetyków i osób z wrzodami żołądka.

Prześlij dalej